NATO

Kabinet Hana: CG da ne brine, neće biti promjena u agendi EU za proširenje

Crna Gora ne mora da brine oko nastavka pregovora sa Evropskom unijom (EU), jer promjena neće biti ni u agendi, ni u kriterijumima za njen prijem - rečeno je Portalu Analitika iz kabineta komesara EU za proširenje i politiku susjedstva Johanesa Hana.
Kabinet Hana: CG da ne brine, neće biti promjena u agendi EU za proširenje
Portal AnalitikaIzvor

- Neće biti promjena u agendi Evropske unije za proširenje. Pregovori sa pojedinim zemljama - koji su u toku - nastaviće se prema već poznatim kriterijumima iz Kopenhagena, koji će i dalje biti glavna odrednica za praćenje uspješnosti zemalja i njihovog napretka - rekao je našem portalu Johanes Noak, član kabineta Johanesa Hana, komesara za politiku susjedstva i proširenje.

Odluka građana Velike Britanije da na referendumu većinski glasaju za izlazak iz Evropske unije otvorila je debate o pitanju daljeg proširenja te zajednice.

Strah od zaustavljanja proširenja EU najveći je u zemljama Zapadnog Balkana, koje se nalaze u procesu evropskih integracija.

Dok se pojedini pribojavaju da će odluka Velike Britanije da napusti evropsku zajednicu proces proširenja staviti u drugi plan, bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović vjeruje da se britansko „ne“ Uniji ne može direktno reflektovati na integracione procese Crne Gore.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, kazao je ranije našem portalu da smatra da „Bregzit“ neće prouzrokovati veće udare na tehnički dio pregovora Crne Gore sa EU i da će Crna Gora otvarati poglavlja u očekivanom tempu. Međutim, dodaje da pojedine članice mogu pojačavati kriterijume za određene segmente pregovora, što bi, prema njegovim riječima, na neki način moglo da odloži ili bar malo uspori napredovanje u pregovaračkom procesu.

K.J.

Foto: EPA/Julien Warnard

Portal Analitika