Crna hronika

Dnevne novine: Helikopter pao zbog greške pilota?

Komisija Vojske Crne Gore utvrdila je da je helikopter, koji se srušio 10. juna u blizini Komanskog mosta, nadomak Podgorice bio tehnički ispravan, da je imao sve neophodne dozvole za letjenje, te da je bezbjednost leta najvjerovatnije ugrozio sam pilot, saznaju Dnevne novine od izvora bliskih istrazi.
Dnevne novine: Helikopter pao zbog greške pilota?
Portal AnalitikaIzvor

Prema preliminarnim rezultatima istrage ove komisije, on je spustio letilicu na nepreporučljivu visinu 50 metara od tla, kako bi navodno pozdravio prijatelja, koji se nalazio u tom naselju. Kobnom manevru pilota najvjerovatnije je doprinio i obližnji dalekovod, koji nije na vrijeme uočio.

Nesreća se dogodila prilikom redovne letačke obuke na potezu Danilovgrad-Podgorica i tom prilikom su povrijeđeni zamjenik komandanta vazduhoplovstva pukovnik Namik Arifović (47) i potpukovnik Miroljub Antanasijević (46), za kojima je višegodišnje letačko iskustvo.

Prilikom pada letilica je, kako se pretpostavlja, prvo zakačila elipsom zemlju, nakon čega se prevrnula, ali se nije zapalila, što je svakako spasilo živote pilota. Odmah nakon pada povrijeđenim pilotima u pomoć su pristigli mještani koji su prvo izvukli lakše povrijeđenog Antanasijevića koji je bio svjestan, ali u šoku, nakon čega su udruženim snagama uspjeli da prevrnu helikopter kako bi uspjeli da izvuku i drugog pilota koji je bio u nesvjesnom stanju.

Osim detaljnih provjera koje vrši posebno formirana Vojna komisija pod okriljem Ministarstva odbrane, istragu o nezgodi vodi i Više državno tužilaštvo u Podgorici. Po saznaju DN, nadležni tužilac Željko Tomković povjerio je vještačenje sudskom vještaku iz oblasti vazduhoplova i telekomunikacija Predragu Boljeviću.

On je nedavno DN kazao da još nije dobio precizne smjernice šta treba da se vještači te da vjeruje da će cijeli proces potrajati, jer se radi o kompleksnom slučaju.

"Nakon sprovedenog uviđaja Tomković je donio naredbu kojom je određeno saobraćajno vještačenje radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do predmetne nezgode i uzroka nastanka iste. Zadatak vještaka je, između ostalog, i da izvrši pregled i proučavanje materijalnih dokaza djelova stradalog vazduhoplova", saopštili su iz Višeg tužilaštva.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika