Društvo

Ubuduće kazne i za netolerantne građane

Za počinjenu diskriminaciju ubuduće se neće kažnjavati samo pravna lica, već će prekršajno odgovarati i fizička, novina je Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacija.
Ubuduće kazne i za netolerantne građane
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je, prema riječima pomoćnice ministra za ljudska i manjinska prava Blanke Radošević-Marković, značajna izmjena akta, a predviđeno je da fizička lica zbog diskriminacije budu kažnjena novčano u rasponu od 150 do 2.000 eura.

- Svi građani će biti kažnjavani ukoliko počine diskriminaciju. Neophodno je da utvrdimo takvu vrstu regulative koja će dovesti ljude da razmisle prije nego što nekoga diskriminišu – rekla je ona.

Radošević-Marković je ispričala da su nacrtom, takođe, povećali novčane kazne. U starom zakonu, kaže ona, kazna za pravna lica iznosila je 500 do. 20.000, a sada je predviđeno da bude od 10.000 do 20.000.

 - Znatno smo je povećali – rekla je ona.

Radoević-Marković kaže da je primijenjen isti raspon kazni kao i u nedavno usvojenom Zakonu o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Ona objašnjava da su izmjene akta uslijedile na osnovu komentara i mišljenja Evropske komisije, jer je bilo potrebno da odredbe usklade sa evropskim standardima.

Nacrt zakona o zabrani diskriminacije, kaže sagovornica Pobjede, vrlo precizno ističe zbog čega će se kažnjavati osobe koje počine diskriminaciju. Predviđene su, prema njenim riječima, kazne zbog uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja, za govor mržnje, za rasnu diskriminaciju, za korišćenje objekata i površina u javnoj upotrebi...

- Evropska komisija tražila je od nas da posebno obradimo rasnu diskriminaciju – rekla je ona.

Izvor: Pobjeda

Foto: sciencenordic.com

Portal Analitika