Politika

Vuković: Bezbjednosna kultura izuzetno značajna

Dobijanjem pozivnice za NATO državni službenici će imati pristup dokumentima i informacijama koji su klasifikovani i zahtjevaju vrlo specifičan način obrade i nova pravila rada, ocijenila je direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković. Ona je rekla da je dobijanjem pozivnice pitanje bezbjednosne kulture dobilo još više na značaju, jer će time biti ostvaren i nov način ponašanja sa drugim licima prilikom službenih i privatnih kontakata.
Vuković: Bezbjednosna kultura izuzetno značajna
Portal AnalitikaIzvor

“Stoga je ovaj program posvećen jačanju bezbjednosne kulture i jačanju svijesti zaposlenih o ovome fenomenu sa ciljem da se ukaže na važnost bezbjednosne kulture", kazala je Vuković na dodjeli sertifikata uspješnim polaznicima obuke na temu „Bezbjednosna kultura u radu državnih organa".

Ona je objasnila da je Uprava za kadrove u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO, u prvoj polovini ove godine organizovala četiri i da je 72 polaznika prisustvovalo obukama, te pohvalila odnos polaznika i njihov pristup obuci.

Iz Komunikacionog tima je saopšteno da je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, potvrdio da je u vremenu koje predstoji na crnogorskom evroatlanskom putu od izuzetnog značaja bezbjednosna kultura državnih službenika.

On je kazao da je Crna Gora praktično postala neodvojivi dio NATO familije, jer učestvuje u pripremama za predstojeći samit u Varšavi i da već je pet država ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

"Očekujem da još tri zemlje do kraja jula potpišu Sporazum, a negdje do oktobra ćemo imati možda više od polovine zemalja koje će ratifikovati Potokol", naveo je Garčević.

On je rekao da to Crnu Goru stavlja na mjesto zemlje koja je već u NATO-u i da sa druge strane otvara nova pitanja.

"Pitanja kojima smo počeli da se bavimo unaprijed, a vođeni time da je bezbjednosna kultura, koliko god to da izgleda kao istrošena fraza, zapravo nešto o čemu moramo da vodimo računa neprekidno, naročito oni koji rade u državnim organima i naročito oni koji će u svom poslu imati priliku da dolazi u kontakt sa informacijama koje ne samo dolaze iz NATO-a već svim inforamacijama koje se mogu smatrati da su od posebnog značaja", kazao je Garčević.

Direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka, Savo Vučinić je objasnio da će u sljedećem periodu kao značajna stavka u integracijama biti i bezbjednosna kultura, jer će mnogo veći broj državnih službenika biti uključen u razmjenu podata i informacija.

"Cilj seminara je bio da se što većem broju državnih službenika približi važnost bezbjednosne kulture u radu državnih i bezbjednosnih organa i diplomatskih predstavništava Crne Gore", kazao je Vučinić.

Izvor: mina

Portal Analitika