Region

Vučić: Vladu ću formirati kad budem mogao

„Formiraćemo vladu kad budem mogao da formiram vladu, u skladu sa zakonom, a to će, svakako, biti prije 17. avgusta, kad zasjedaju direktori MMF-a”, rekao je mandatar srpske vlade Aleksandar Vučić novinarima.
Vučić: Vladu ću formirati kad budem mogao
Portal AnalitikaIzvor

On nije objasnio zašto vladu nećemo dobiti do 3. jula, kako je to najavio prije nedjelju dana, već je na novinarska pitanja odgovorio: „Vidite šta se događa u svijetu?”

Vučić svakako nema problem sa obezbjeđivanjem podrške u parlamentu, jer je lista koju je on predvodio na izborima osvojila apsolutnu većinu – 131 poslanički mandat. Međutim, rekao je da želi da okupi što širu koaliciju za podršku reformama koje treba sprovesti.

Nešto se, sudeći po nekim stvarima, na tome radi, ali nije lako sklopiti sve kockice, niti je moguće predvidjeti sve događaje koji mogu da utiču na rok u kome će vlada biti formirana. Vučić, kao čovjek koji je već bio u situaciji da pravi vladu, to odlično zna, pa bi bilo bolje da nije sam postavljao rokove do kojih će završiti formiranje novog kabineta.

Zadajući rokove, prvi do „posjete kineskog predsjednika 17. juna”, pa potom „do 3. jula”, sam je sebe doveo u situaciju da objašnjava zašto se rokovi pomjeraju i šta je kočnica. Sudeći po odgovorima, uvijek ista novinarska pitanja o vladi počela su da ga nerviraju, ali njih ne bi bilo da on nije pominjao datume.

Ko će biti u vladi i dalje se ne zna, a Vučić je novinarima na pitanje o eventualnom ulasku LDP-a u nju, kratko odgovorio:

„Nemam šta da vam kažem na to. Kad budem imao vladu saznaćete. To znači da će sastav vlade javnost znati tri dana prije njenog formiranja, jer tada moram svoj predlog da dostavim Skupštini Srbije.”

Vučića inače čeka put u dvodnevnu posjetu Bjelorusiji, potom odlazi u Torino da bi razgovarao sa predstavnicima „Fijata”, a odatle ide u Pariz na Samit zemalja zapadnog Balkana sa EU, što je veoma važan događaj. U međuvremenu se desio i „bregzit”...

Da je konsultacija bilo, poslije prvog kruga razgovora pred kamerama, znamo iz mandatarove izjave, ali on nije otkrio s kim je razgovarao. U strankama koje su bile na njegovoj izbornoj listi tvrde da nikakvih dogovora nije bilo – još, kažu, čekaju poziv.

Dok čekaju poziv, gledaju šta se događa i gunđaju u sebi. Izbor pokrajinske vlade nije baš usrećio PUPS, jer njihovih kadrova nema u kabinetu Igora Mirovića, mada su oni pokazivali želju da dobiju resor socijale, koji je pripao stranci Aleksandra Vulina. Izbor Muamera Zukorlića za predsjednika skupštinskog odbora za obrazovanje i nauku bilo je neprijatno iznenađenje za SDPS Rasima Ljajića, a SDPS je svoje nezadovoljstvo izrazio tako što njihova predstavnica u ovom odboru nije došla na sjednicu na kojoj je Zukorlić izabran.

Neke manje stranke su nezadovoljne što ih niko, takoreći, ni ne pominje. Kažu kako se „čini da Vučić hoće sa svima na nekom nivou da napravi vlast i da na osnovu toga okupi što širu koaliciju u parlamentu Srbije”. Ukoliko je to zaista Vučićeva ideja, ona, uopšte nije loša, jer će tako „ubiti” svaku ideju o ucjenjivanju, ukoliko bi neko na nju došao.

Zukorlić je ovaj izbor prokomentarisao kao prvi korak u tome da i njegova stranka postane dio parlamentarne većine. Nekako se čini da je njegov BDZS već dio vladajuće koalicije. To što je SNS na beogradskoj opštini Vračar za predsjednika kandidovao odbornika LDP-a ponovo je potkrijepilo glasine da će i LDP biti dio većine u Skupštini Srbije. Čedomir Jovanović neće biti ministar, ali njegovi kadrovi bi mogli dobiti, kako se to kaže, „mjesta po dubini u vladi”.

Socijalisti će, sasvim sigurno, biti dio vlasti, ali koliko će ministara imati, to se ne zna. Ivica Dačić, lider SPS-a, rekao je da o drugom krugu konsultacija za sastav vlade nema ništa novo da kaže, dakle da još nije bilo razgovora s tim u vezi.

Dačić je ponovio: „Zavisi od dinamike premijera kada će to biti na dnevnom redu. Sa naše strane je nesporna želja da nastavimo našu saradnju, smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, a na premijeru je da definiše dinamiku i rokove i način na koji bismo učestvovali u vlasti.”

Dačić će, prema nezvaničnim informacijama, biti ministar, najvjerovatnije i dalje za spoljnu politiku. Međutim, SPS neće imati ministra za energetiku, već za obrazovanje ili za zdravstvo, ali to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

Vučić ima i neke druge dileme, pa, kako se nezvanično može čuti, želi novog ministra kulture, ali neki koje bi on želio da vidi na tom mjestu to ne žele.

(politika.rs)

Portal Analitika