Svijet

Tinejdžerka u zatvoru zbog varanja na ispitu

Rubi Raj, 17-godišnja studentkinja iz Indije, poslata je u zatvor zbog varanja na ispitu, prenosi BBC.
Tinejdžerka u zatvoru zbog varanja na ispitu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, ona je bila najbolja u indijskoj saveznoj državi Bihar, ali je u video intervjuu rekla nešto što je izazvalo sumnje u njeno znanje. Taj video je postao viralan, morala je ponovo da polaže isti ispit i uhapšena je nakon što je pala. Osim toga, rezultati sa prethodnog polaganja su poništeni.

Pred sud je izvedena u nedjelju i osuđena na zatvor do 8. jula.

BBC piše da je ta odluka naišla na broje kritike jer je ona maloljetna i prema tome trebalo bi da bude poslata u dom za maloljetnike.

List „Hindu“ citirao je Manua Maharadža iz policije koji kaže da Rubi Rai mora da dokaže da je maloljetnik, ali nije objasnio kako.

U međuvremenu izdati su nalozi za hapšenje nekoliko drugih studenata koji su se dobro pokazali na ispitima. Na primjer, među njima je i Saurab Šresta koja je bila najbolja iz hemije, ali poslije nije znala da je H2O voda.

AFP javlja da je uhapšeno još 18 ljudi.

Ljudi koji su „ispitivali“ Rubi Raj kažu da su šokirani time što je prikazala. Tražili su joj da napiše esej o indijskom pjesniku Tulsidasu, a ona je samo napisala „pohvale za Tulsidasa“.

BBC ističe da su prošle godine roditelji učenika u toj indijskoj državi fotografisani kako se penju po zidovima škola kako bi svojoj djeci dali odgovore na neka pitanja.

Izvor: b92

Portal Analitika