Društvo

Obučavanje policijskih trenera: Protiv droga u školama

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge učestvuju u projektu koji ima za cilj razvijanje kapaciteta policije u oblasti prevencije zloupotrebe opojnih droga.
Obučavanje policijskih trenera: Protiv  droga u školama
Portal AnalitikaIzvor

„U okviru projekta policijski službenici koji rade na poslovima otkrivanja i suzbijanja opojnih droga će proći obuku za trenere, kako bi držali standardizovana predavanja u školskim ustanovama o štetnosti zloupotrebe droga. Predavanja su prvenstveno namijenjena djeci školskog uzrasta od šestog do devetog razreda osnovnih škola. Predviđena je i izrada edukativno – informativnog materijala koji će biti podijeljen i emitovan u školskim ustanovama (flajeri, video klipovi itd.), a takođe će biti dostupan i na sajtovima Ministarstva zdravlja, Ministrastva prosvjete, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde.“kažu iz MUP-a.

Projekat je pokrenut na osnovu policijske saradnje između Crne Gore i Francuske a na inicijativu Ambasade Republike Francuske, dok je sredstva za projekat obezbijedila Međuresorna misija za borbu protiv droga i zavisničkih ponašanja Francuske (MILDECA). Projekat je dio nacionalne Strategije 2013 – 2020 za prevenciju korišćenja droge koju je usvojila Vlada Crne Gore, a koja ima za cilj jačanje prevencije zloupotrebe droga u školskim ustanovama.

Osim Odsjeka za borbu protiv droge u projekat su uključeni i Ministarstvo zdravlja i mreža opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije.

Prva obuka koju su održali francuski eksperti  Nacionalnog Instituta za policijske obuke,  je realizovana u Podgorici u periodu od 13. do 24. juna 2016. godine, a obuku su prošli predstavnici policije i opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije.

Nastavak obuke će biti u oktobru 2016. godine.

Portal Analitika