Abiznis

PLANTAŽE: Zlatni Pro Corde i Cabernet

Nakon što je “Val 2012”, proglašen najboljim pjenušavim vinom Balkana, za proizvode Kompanije “13. Jul Plantaže”, stižu nova priznanja. Na nedavno završenom 58. Međunarodnom ocjenjivanju vina u Sloveniji- Vino Ljubljana koje se održalo od 17-19 Juna u Ljubljani, vina kompanije „ Plantaže“ osvojila su dvije zlatne medalje. Ovog puta najsjajnija odličja pripala su Vrancu Pro Corde 2012 i crnogorskom Cabernetu 2012.
PLANTAŽE: Zlatni Pro Corde i Cabernet
Portal AnalitikaIzvor

Poslije sedam godina ispitivanja i na desetine različitih mikro i makro ogleda, početkom devedesetih je osmišljena potpuno nova tehnologija vinifikacije i godine 1993. na tržištu se pojavio Vranac neobičnog imena – „Pro Corde“ (“za srce”). U prozvodnji vina Pro Corde sprovodi se tradicionalna maceracija i vinifikacija, ali uz poseban tehnološki postupak, kojim je u vinu povećan sadržaj proanticijanidola, prirodnih sastojaka grožđa, koji imaju moć da vezuju slobodne radikale i blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Vino je tamno crvene boje, tipične za crnogorski Vranac. Na mirisu intenzivnih i čistih aroma crvenog i crnog bobičastog voća, podržanih začinskim tonovima likoricije i kafe. U intenzivnom i dugotrajnom ukusu prepliću se voćne arome kupine, šljive i crne trešnje. Na ukusu puno i moćno vino sa raskošnim i veoma primjetnim mekim taninima i živahnim kiselinama. U dugoj završnici smjenjuju se začinske i arome crvenog voća.

Na Ćemovskom polju sorta kaberne sovinjon, uz minimalni procenat vranca, kao prateće sorte – daje vrhunsko suvo vino Crnogorski Cabernet. Ovo je moćno južnjačko vino, koje u sebi spaja raskošnu snagu kabernea i autentične osobine vranca, kao i samog teroara.

Vino je tamno crvene boje, purpurnog odsjaja. Na mirisu prepoznatljivih sortnih karakteristika, izraženih aroma na zrelo voće, kupinu, šljivu, dopunjenih notama eukaliptusa i bibera. Na nepcima veoma slasno, sa bogatim ekstraktom, kompleksne i prijatne arome koja podsjeća na ukuvanu crnu ribizlu, zrelu trešnju i čokoladu. Meki tanini kojima je vino bogato, daju mu punoću, dok ga živahne kiseline čine veoma svježim.

Ove godine na ocjenjivanju vina u Ljubljani učestvovalo je oko 400 uzoraka iz preko dvadeset zemalja, koje je ocjenjivalo 40 uglednih stručnjaka iz Japana, Italije, Njemačke, Kanade, Makedonije, Španije, Argentine itd.

Ovo međunarodno takmičenje organizuje se od 1955. godine.

 

Portal Analitika