Svijet

Merkel: Moramo da spriječimo druge zemlje da napuste EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže kako je potrebna akcija da bi se spriječilo napuštanje članica iz EU, nakon što je Velika Britanija prije nekoliko dana izglasala na referendumu izlazak.
Merkel: Moramo da spriječimo druge zemlje da napuste EU
Portal AnalitikaIzvor

- Međunarodna finansijska tržišta veoma su zabrinuta da Evropskom unijom vlasti više ne mogu da upravljaju nakon što su Britanci izglasali izlazak iz tog bloka - rekla je Merkelova na odboru CDU (Hrišćansko-demokratska unija Nemačke).

Ona je na telefonskoj sjednici odbora svoje partije istakla i da sada nije vrijeme da se radi na brzom produbljivanju saradnje između država članica evrozone, otkrila su dva anonimna učesnika te sjednice.

Njemačka kancelarka je dodala da EU treba da se bavi obezbijeđivanjem granica, otvaranjem novih radnih mjesta i poboljšavanjem unutrašnje bezbijednosti.

Portparol njemačke kancelarke Štefen Zajbert izjavio je danas da ne može biti neformalnih pregovora o uslovima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije prije nego što London ne podnese zvanično obavještenje o namjeri da napusti Uniju.

Portparol Angele Merkel je rekao da poštuju "ako je (britanskoj) vladi potrebno razumno vrijeme da to uradi", ali da nesigurnost ne može da se nastavi dovijeka.

"Jedna stvar je jasna: Prije nego što Velika Britanije ne pošalje obavještenje, neće biti neformalnih preliminarnih pregovora o modalitetima izlaska", rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare.

Jedino Velika Britanija može da "aktivira" član 50 Lisabonskog sporazuma i tako pokrene formalnu proceduru istupanja zemlje iz članstva EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je podnio ostavku, sugerisao je da bi do tada moglo da prodje nekoliko mjeseci, dok većina evropskih lidera želi da London što prije pokrene proceduru izlaska.

izvor: blic.rs

Portal Analitika