Društvo

CKM: Premijer da dobije Orden nezavisnosti

Crnogorska kulturna mreža (CKM) je uputila inicijativu predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da prvi Orden Crnogorske nezavisnosti dodijeli premijeru, Milu Đukanoviću.
CKM: Premijer da dobije Orden nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

“Njemu pripadaju velike zasluge za obnovu crnogorske nezavisnosti i zasluge za njenu afirmaciju, kao i međunarodni ugled. Đukanovićeva pobjeda na predsjedničkim izborima održanim 1997. godine, nad Momirom Bulatovićem, bila je ključni faktor za početak priče o obnovi nezavisnosti Crne Gore. Mudrom politikom, potpisivanjem beogradskog sporazuma, uvođenjem njemačke marke kao sredstva plaćanja, kao i izmjenom statuta DPS-a, otvara se put za raspisivanje referenduma”, navodi se u saopštenju CKM-a.

Podsjećaju na uslov za obnovu crnogorske nezavisnosti od 55 posto glasova na referendumu o nezavisnosti.

“To je u demokratskoj praksi nezabilježeno. Đukanović 2006. godine staje na čelo suverenističkog bloka, harizmom ostvaruje san 88 naših generacija predaka, obnavlja crnogorsku nezavisnost, sa olovkom u ruci, bez ispaljenog metka i prolivene kapi krvi, što je rijetkost u svjetskoj istoriji. Neposredno nakon objavljivanja rezultata referenduma u svom obraćanju naciji šalje poruke pomirenja 'da nema pobjednika i poraženih i da se niko u suverenoj Crnoj Gori ne može i ne smije osjećati potišteno' ”, obrazlažu iz CKM-a predlog.

Dodaju da je Đukanović u protekloj deceniji predano radio na uvođenju Crne Gore u Evropsku uniju i NATO, koji je, kako ocjenjuju, izuzetno važan za teritorijalni integritet naše zemlje.

“Vođenjem vanjske politike je stekao međunarodni ugled, a Crna Gora je stekla uvažavanje i poštovanje velikih svjetskih sila. Đukanović je, obavljajući funkciju premijera, prepoznao kao strateški važno ulaganje u sport, što je našu državu promovisalo širom svijeta. Naši sportisti su postizali zapažene rezultate i osvajali medlje s kojima se mogu dičiti države mnogo veće od naše. Sve navedeno ga bez dileme preporučuje da mu predsjednik Filip Vujanović, kada se završi sproveđenje procedure o uvođenju Ordena, isti dodijeli. Nadamo se da se gospodin Vujanović neće baviti neutemeljenim analizama da politički nije dobro dodijeliti Orden državnom funkcioneru, u ovom slučaju Milu Đukanoviću, koji ga svojim doprinosom zaslužuje prije do bilo kojeg političara i građanina”, smatraju u CKM-u.

Imaju i poruku za neistomišljenike.

“Radi dušebrižnika i onih koji će se baviti razlozima zbog kojih smo uputili ovu inicijativu, želimo da im pošaljemo poruku da smo ovo odlučili iz poštovanja prema svemu što je Đukanović uradio za suverenost Crne Gore. Takođe, želimo da ih informišemo da Vlada premijera Đukanovića finansijski ne podržava projekte naše organizacije”, zaključuje CKM u saopštenju. (Portal RTCG)

Portal Analitika