Politika

Javni servis u raljama trojke

Sjednica Savjeta RTCG na kojoj će se to tijelo, između ostalog, definitivno odrediti i o pismu koje su lideri SDP-a, Demosa i GP URA Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević uputili javnom servisu biće održana u srijedu. Na prošloj sjednici Savjeta održanoj 22. juna dogovoreno je da se o dopisu "trojke" zauzme stav nakon "konsultacija sa menadžmentom televizije".
Javni servis u raljama trojke
Portal AnalitikaIzvor

Što se konkretno podrazumjeva - ostalo je nedorečeno. Jasno je što zahtjevaju lideri tri stranke. U pismu koje su uputili prvom čovjeku Savjeta RTCG Vladimiru Pavićeviću traži se da javni servis tokom ljeta, sve do parlamentarnih izbora, priredi što više tematskih emisija koje se tiču vladavine prava, ekonomskih problema, stanja u javnim finansijama, zdravstva, poljoprivrede i prosvjete. 

Reakcije

Iako su prve reakcije generalnog direktora Rada Vojvodića i v.d programske direktorke Andrijane Kadije  bile oštre, Savjet RTCG na prošloj sjednici nije, na veliko iznenađenje prije svega stručne javnosti, većinski osudio takav vid očiglednog pritiska na uređivačku koncepciju.

Sjednici nije prisustvovao generalni direktor Rade Vojvodić, ali je većina članova Savjeta bila na stanovištu da ideju ,,trojke” treba razmotriti. Član Savjeta Goran Đurović je čak i podržao prijedlog da se menadžment RTCG sastaje sa predstavnicima političkih partija, jer je to kako je objasnio Đurović dio njegovog programa kada je biran za člana Savjeta.

Da prijedlog Đurovića, koji je siva eminencija Savjeta, nije tek tako slučajan svjedoči i podrška od strane predsjednika Savjeta Vladimira Pavićevića. Taj manevar je u suštini je poslužio da se prikrije da su se takvi sastanci već desili. U javnosti se moglo čuti ali i izvući zaključak na osnovu izjava generalnog direktora RTCG da su predstavnici ,,trojke” čak i posjećivali Javni servis. Ostalo je tajna ko je sve obavljao razgovore za čelnim ljudima RTCG jer na tu temu niko od čelnika menadžmenta i Savjeta nije želio da govori.

Pobjeda je tokom posljednja tri dana dana pokušala da kontaktirala čelne ljude Savjeta, generalog direktora kao i vd. programskog direktora RTCG ali oni nijesu odgovarali na telefonske pozive i sms poruke iz redakcije na jedno pitanje: ko je od političara razgovao sa čelnim ljudima Javnog servisa i na koju temu?

Pobjeda je uputila i zvanično pitanje ambasadorki OEBS-u Podgorici da prokomentariše pismo ,,trojke” ali je  kazano da će ,,odgovoriti u narednih nedelju dana”.

 

 
Portal Analitika