Politika

Đukanović: DPS dala pečat ostvarenjima Crne Gore

Crna Gora je napravila ozbiljan iskorak na planu ekonomskog i demokratskog razvoja i Demokratska partija socijalista (DPS) je tokom deset godina dala najprepoznatjiviji pečat tim ostvarenjima, ocijenio je lider te partije, Milo Đuaknović.
Đukanović: DPS dala pečat ostvarenjima Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je na sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a kazao da se državni posao nikada ne završava, i da se sada Crna Gora nalazi na početku procesa emancipacije društva.

„Tačno je da smo sačuvali Crnu Goru od rata, doveli je do ekonomske održivosti, obnovili nezavisnost usmjerili je putem evropskog i evroatlanskog razvoja, ali je nepobitno tačno da je zaostajala i da smo mi svjesni da smo u deset godina prevalili prvu dionicu na putu njene emancipacije, ubzanog ekonomskog i demokrastkog propseriteta i stvaranju pretpostavki za njeno stajanje u red najrazvijenijih evropskih država“, rekao je Đukanović.

On je istakao da je DPS, za 25 godina postojanja i uspješnog rada, napravila puno uspjeha ne samo na državnom planu već je u svim izbornim procesima u kojim je učestovala izašla kao apsolutni pobjednik.

Prema riječima Đukanovića, od stare slave se ne živi i se najuspješnije vlasti se u nekom periodu mijenjaju vlastima koje građanima ponude bolju perspektivu.

„Svaka vlast je obavezna da uprkos uspjesima koje postigne bude inovativna, kreativna, prepozna šta su izazovi na nacionalnom, regionalnom i globanom planu i pokuša da odgovori na te izaove i prlagodi neminovnim procesima koji se dešavaju na globalnoj sceni“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je vlast u u prethodnom periodu u tome bila uspješna al to nije dovoljna garancija, niti nešto što po automatizmu podrazumijeva da će na buduće izaozve biti uspješna.

„Jer budući izazovi će biti drugačiji od onih sa kojima se do sada sučavala Crna Gora ali i DPS“.

U naredom periodu, kako je kazao Đukanović, DPS će ispite polagati isključivo na pitanjima kvalitet života u Crnoj Gori.

„Moramo biti svjesni da je zahvaljujući nama riješeno nekoliko prethodno vrlo važnih pitanja“, dodao je Đukanović.

On je ukazao da su uskoro parlamentarni izbori koji će, kako je rekao, definitvno biti drugačiji od svih dosadašnjih.

2506djukanovic2

„Oni su zatvaranje prvog kruga strateške promjene u konceptu razvoja Crne Gore, kruga koji je formalno započeo 2006. godine“, rekao je Đukanović.

Ulaskom CG u NATO, kako je ocijenio, finalno se stavlja tačka na nedomice i dileme koje su pratile državu gotovo čitav vijek, i koje je neopravdano prate i poslednjih deset godina.

„Crna Gora je odogovorila na to pitanje 21. maja 2006. ali zahvaljujući istorijskoj dubini podjela koje prate crnogorsko društvo vidimo da političkim manipulacijama političkih konkurenata jedan dio javnosti je u zabludi da to pitanje nije riješeno“, kazao je Đuaknović.

On smatra da će na to pitanje biti stavljena tačka ulaskom Crne Gore u NATO i na taj način verifikuje ono na čemu se radilo tokom novije političke istorije.

„Crna Gora se time nipošto ne odriče svojeg identiteta i temelja. Naprotiv samo prepoznaje da sa čvrstim osloncem na svoje temlje jako dobro i pamentno čita šta se dešava na globalnoj pozornici, ne prkosi tim procesima nego nastoji da bude u skladu sa njima“, poručio je Đukanović.

On je kazao da je opoziciji omogućen ulazak u Vladu zbog potrebe da se stvore uslove za što efikasniji rad Vlade nakon izbora u oktobru.

„Mislim da ovom sastavu ne treba objašnjavati koliko je bio otežan rad u prethodne tri i po godine. Razlog tome je bila desrukcija od jedne partije koja je formalno pripadala vlasti. Ali koja je sve vrijeme činil da omete vlast u ostvarivanju datih obećana", kazao je Đukanović.

On je rekao da je na taj način izazavana kriza političkog sitema koja je jako pogodovala usporavanju u donošenja odluka.

"Sada uzalimo u izbore sa promijenjenim sastavom Vlade, i na taj način smo relativizirali onu prednost koje Vlade imaju u odnosu na opoziciju.

U želji da ponudimo opoziciji novu šansu da elimniše neopravdane sumnje u institucionalni sistem Crrne Gore ponudili smo da bude sastavni dio vlasti i na taj način posvjedoči u kvalitet izborbon procesa i stvorimo uslove da nakon naše pobjede stvorimo Vladu koj će raditi bez opstrukcija“, kazao je Đukanović.

On je rekao da se ulazi u izborni prces koji će biti nikad teži.

"Ali uradili smo to vjerujući u svoju snagu i sposobnost da uprkos ustupcima koji su nezasluženi, ubjedljivo pobijediti na izborima", kazao je Đukanović.

Govoreći o odluci Velike Britanije da napusti EU, Đukanović je rekao da treba poštovati demokratsku odluku svake države i naroda u Evropi da biraju svo put u budućnost.

„Tražili smo to pravo za nas i to podrazumijevamo i za svakog", rekao je Đukanović, ocjenjujući da je ta odluka je izazvala mnogo kontroverzi na međunarodnoj i domaćoj politilčkoj sceni.

„Na domaćoj sceni dala je zamah svim antievropskim strukturama koji intezivno pokušavaju da ožive iluziju da u Crnoj Gori postoji alternativni put razvoja u odnosu na put evropskog i evroatlanskog razvoja države i regiona", rekao je Đukanović.

Izvor: Mina

Portal Analitika