Svijet

Evropski čelnici kreću u akciju: Kameron uzeo cijelu Evropu za taoca

Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Evropu, rekao je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u Berlinu prije sastanka s kolegama iz pet drugih zemalja osnivača Evropske unije na kojem će razgovarati o posljedicama istorijske odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.
Evropski čelnici kreću u akciju: Kameron uzeo cijelu Evropu za taoca
Portal AnalitikaIzvor

- Uvjeren sam da će te države poslati poruku da nećemo dopustiti da nam uzmu našu Evropu, taj projekt mira i stabilnosti - rekao je Štajnmajer prije sastanka s ministrima vanjskih poslova Francuske, Italije, Belgije, Holandije i Luksemburga.

Nakon šoka i poziva na mir, evropski čelnici kreću u akciju kako bi šok izazvan „Bregzitom“ i proces razdvajanja Velike Britanije od Evropske unije bio što manje bolan. Taj razvod neće biti prijateljski, upozorio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pošto su na referendumu britanski državljani glasali za izlazak, te je zatražio da London „odmah“ podnese zahtjev za napuštanjem Evropske unije.

- Neće to biti prijateljski razvod, ali konačno nije to bila ni neka velika ljubav. Ne razumijem zašto britanska vlada treba da čeka do oktobra za odluku hoće li ili neće poslati pismo Briselu kojim traži razvod. Volio bih da to bude odmah - zaključio je Junker.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je juče da će ostavku podnijeti u oktobru i da će svome nasljedniku prepustiti pregovaranje o izlasku njegove zemlje iz EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc takav stav nazvao je „skandaloznim“.

Kada je 2013. najavio da će raspisati referendum o britanskom ostanku ili izlasku iz EU, „on je čitav kontinent učinio taocem svojih  taktičkih pregovora“, izjavio je Šulc za ARD.

- Sada Kameron ponovno čitav kontinent uzima za taoca zbog unutrašnjih dogovora u britanskoj konzervativnoj stranci - rekao je Šulc.

Ocijenio je da je to prekasno i smatra da se „stranački kongres može sazvati već sutra ujutro“, ako se to želi.

Štajnmajer je danas domaćin kolegama po dužnosti iz zemalja osnivača EU. Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ajro, holandski Bert Konders, italijanski Paolo Đentiloni, belgijski Didje Rejnder i luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn „razgovaraće o aktuelnim temama evropske politike“, navodi se u saopštenju.

- Mislim da je sasvim jasno da samo u situaciji u kojoj ni histerija, ni stanje šoka nijesu dopustivi. Ne smijemo da vučemo brzoplete poteze i pravimo se kao da imamo odgovore na sva pitanja. Ali ne smijemo ni pasti u depresiju i pasivnost - rekao je Štajnmajer.

- Pariz i Berlin predstaviće svojim partnerima konkretna rješenja kako bi EU bio učinkovitiji. Svima priznajemo da francusko-njemački dvojac igra ulogu. On nije ekskluzivan ali ako nema dobrog francusko-njemačkog razumijevanja, to parališe sve ostale - rekao je Ajro.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak izrazila žaljenje zbog „udarca nanesenog Evropi“ i „procesu evropskog jedinstva“, pozvala je u ponedjeljak u Berlin francuskog predsjednika Fransou Olanda, italijanskog premijera Matea Rencija, a posebno će primiti i predsjednika Savjeta Evrope Donalda Tuska.

- Nakon „Bregzita“ Njemačka će nastaviti da igra centralnu ulogu, čak i važniju unutar Evropske unije - izjavio je za Junker za njemački Bild.

Izvor i foto: Index.hr/Hina

Portal Analitika