Društvo

Mustafa Krasnići, prvi Rom dobitnik diplome Luča

Mustafa je završio Osnovnu školu “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici, sa skroz odličnim uspjehom. Za svoj uspjeh posebnu zahvalnost duguje svojoj učiteljici, a želja mu je da svoje obrazovanje nastavi u Gimnaziji “Slobodan Škerović”. Mustafa smatra da, kad postoji iskrena želja da se istraje u nečemu, onda se nađe način da se to i ostvari.
Mustafa Krasnići, prvi Rom dobitnik diplome Luča
Portal AnalitikaIzvor

“Mnogi njegovi vršnjaci/kinje ne razmišljaju na isti način, jer ne prepoznaju važnost obrazovanja. Iz tog razloga, neophodno je motivisati mlade generacije da istraju u svojim uvjerenjima, te shvate da samo znanjem i informisanošću mogu doprinijeti svom napretku, ali i boljitku cijele zajednice” istakao je ministar Numanović.

Jedan od najvećih problema romske zajednice, koji je i prepreka za bržu integraciju u društvenom, političkom i socijalnom životu države, jeste obrazovanje, smatra on.

“Zajednica poprima najvećim dijelom, karakteristike i društvene obrasce države u kojoj se nalazi. Iako često u njihovom slučaju, izostaje obrazovanje, Crna Gora je prepoznala važnost ovog segmenta u njihovoj integraciji, i stvara pretpostavke za sve kvalitetniji stepen obrazovanja pripadnika/ca romske populacije “ istakao je ministar Numanović pri susretu sa  prvim dobitnikom diplome Luča u Crnoj Gori iz romske zajednice, Mustafom Krasnićijem.

On je Mustafi uručio prigodne poklone kao znak pažnje da njegov uspjeh i zalaganje nisu prošli nezapaženo, i istakao da je vrlo ponosan što je upoznao takvog mladog čoveka koji svojim primjerom predstavlja dosadašnja zalaganja svih zainteresovanih aktera angažovanih u proces integrisanja romske populacije.

Ministar je izrazio uvjerenje da će sve veći broj mladih Roma i Romkinja prepoznati Mustafin put kao pravi i jedini mogući, ukoliko razmišljaju o usješnoj uključenosti romske zajednice u crnogorsko drustvo. Jer ona se ne može dogoditi bez aktivnog učešća mladih obrazovanih ljudi iz romske zajednice, zaključio je Numanović.

Portal Analitika