Kultura

PURGATORIJE: "Rodoljupci" prva predstava takmičarske kategorije

Predstava „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Andraša Urbana biće sjutra izvedena na Ljetnjoj pozornici u Tivtu od 21 i 30 časova, u okviru takmičarskog programa XI Purgatorija.
PURGATORIJE: "Rodoljupci" prva predstava takmičarske kategorije
Portal AnalitikaIzvor

Uloge u komediji koju je napisao Jovan Sterija Popović tumače Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić i Bojan Krivokapić.

- Zbivanja u ovoj komediji dešavaju se burne 1848. godine kada gori cijela Evropa. To je godina „proljeća naroda“ u kojoj se revolucija munjevito širi od Francuske preko Italije, Mađarske do male banatske varoši Vršca. Taj gradić je rodno mjesto pisca Jovana Sterije Popovića koji je kazao: „Sve što je bilo dobro, opisaće istorija; ovdje se samo predstavljaju strasti i sebičnosti. A da moja namjera nije s otim ljagu baciti na narod, nego poučiti ga i osvijestiti kako se i u najvećoj stvari umiju poroci dovijati, svaki će blagorazuman rodoljubac sa mnom biti saglasan.“ - navodi se u najavi ovog komada.

K.J.

Portal Analitika