Kultura

GRAD TEATAR: Promocija knjige Dragana Hamovića

Dragan Hamović prvi je gost ovogodišnje Trga pjesnika, gdje će sjutra od 21 čas predstaviti svoju novu zbirku poezije „Tiska“ u okviru programa XXX Grad teatra.
GRAD TEATAR: Promocija knjige Dragana Hamovića
Portal AnalitikaIzvor

Hamović je knjizi „Tiska“ sakupio prebrane i dorađene pjesme iz zbirki „Matična knjiga“, „Žeženo i nežno“ i „Zmaj u jajetu“, kao i dvadeset novih pjesama iz ciklusa „Izba“ i nekoliko proznih zapisa.

- „Tiska“ je lirska automitografija. Otuda je otvorena, nedopisana. Pjesme iz „Izbe“, opet, bacaju više svjetla na opštija kretanja. Tragaju za dubljim uporištima zajednice, savremene i povjesne. Jer pojedinac nije sam za sebe i samo za danas. U svakome učestvuje minulo i dolazeće mnoštvo. A to valja osvijestiti. Osjetićemo se manje samim i – potrebnijim – riječi su Hamovića o njegovom novom ostvarenju.

Dragan Hamović rođen je u Kraljevu 1970, a od 2003. živi i radi u Beogradu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na grupi za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše pjesme, eseje, kritike, bavi se i uredničkim i priređivačkim radom. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja i upravnik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, potom urednik u Zavodu za udžbenike Srbije, a sada je naučni saradnik Instituta za književnost i umetnosti u Beogradu.

K.J.

Portal Analitika