NATO

Radulović: „Bregzit“ može donijeti prepreke u pregovorima CG i EU

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, kazao je da odluka Britanaca da većinski glasaju za izlazak iz Evropske unije (EU) nije neočekivana, te da predstavlja lošu vijest za Uniju, globalnu politiku, svjetska tržišta i ponajviše – zemlje Zapadnog Balkana.
Radulović: „Bregzit“ može donijeti prepreke u pregovorima CG i EU
Portal AnalitikaIzvor

On podsjeća da je proces proširenja EU već duže vrijeme u krizi i da je gotovo zaustavljen, sa izuzetkom Crne Gore. Ističe da će odluka Britanije da istupi iz EU biti još jedan u nizu problema za Brisel, zbog kojeg će proces proširenja biti potisnut u drugi plan.

„Teško je naći bilo kakav napredak u pregovorima sa bilo kojom drugom zemljom Zapadnog Balkana, osim sa Crnom Gorom. Proces je u krizi jer se EU u prethodnom periodu bavila problemima funkcionisanja unutar same Unije, migrantskom i ekonomskom krizom. Rješavanje tih problema je bio prioritet za sve članice EU i njene institucije. Sada dolazi još jedan dodatni problem - način odlaska Britanije iz EU.  To je veoma značajno pitanje kojim će se institucije i članice EU baviti u narednih nekoliko godina, tako da ne možemo očekivati da će se one posvetiti procesu proširenja. To je loša vijest za sve nas na Zapadnom Balkanu“, rekao je Radulović za Portal Analitika.

On smatra da „Bregzit“ neće prouzrokovati veće udare na tehnički dio pregovora Crne Gore sa EU i da će Crna Gora otvarati poglavlja u očekivanom tempu.

„Možemo očekivati da ćemo uskoro otvoriti još dva nova poglavlja. Međutim, može se desiti da u jednom dužem roku naiđemo na neke prepreke - očekivana ili neočekivane - kojima će se, na neki način, pokušati da odloži ili bar malo uspori napredovanje u pregovaračkom procesu, zbog reformi i problema kojima će se baviti EU. Dakle, cilj će biti da se Crnoj Gori da signal da ne žuri previše u tom tehničkom dijelu. Ali, naglašavam, to je samo jedna od opcija. Prva je, dakle, da neće biti nekih značajnijih prepreka, a druga da pojedine članice mogu početi da postavljaju neka neočekivana pitanja ili da možda još značajnije pojačavaju kriterijume za određene segmente pregovora. Nadamo se da se takve stvari neće dešavati i da ćemo tehnički dio pregovora završavati po planiranoj dinamici, a da ćemo sa tim zadnjim činom – pridruživanjem – morati da sačekamo određeno vrijeme, koje je sada teško predvidjeti“, objašnjava naš sagovornik.

Upitan da li očekuje eventualni rast euroskepticizma u Crnoj Gori, Radulović odgovara da nije siguran da će u skorijem periodu doći do značajnijeg pada podrške članstvu u EU. Međutim, dodaje da će na duže staze u regionu Zapadnog Balkana, ali i u Crnoj Gori, doći do određenog pada podrške članstvu, jer će samo usporavanje procesa evropskih integracija uticati i na pad pozitivnih očekivanja kod građana.

„U ovom trenutku je najvažnije da Vlada i svi civilni akteri u ovom društvu održe kod građana sliku o značaju sprovođenja svih reformi iz evropske agende. Ono čime treba da se bavimo jesu reforme i isupanjvanje onoga što se od nas traži, a to treba da radimo prvenstveno zbog građana i boljeg života svih nas u zemlji, a tek nakon toga i zbog ispunjavanja uslova EU. Nadajmo se da će EU u narednih nekoliko godina prevazići krize i izaći iz institucionalne blokade“, poručuje Radulović

Portal Analitika