Politika

VLAHOVIĆ: Posljedice Bregzita velike, NATO prioritet za Crnu Goru

Danas je tužan dan za Evropu. Britanska odluka o napuštanju Evropske unije će imati dalekosežne posljedice - i po Brisel i po samo Ujedinjeno Kraljevstvo, ocijenio je za Portal RTCG, bivši šef crnogorske diplomatije, Miodrag Vlahović.
VLAHOVIĆ: Posljedice Bregzita velike, NATO prioritet za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović je naveo kako je impresioniran činjenicom da su Škoti glasali za ostanak u EU, u razmjeru 60:40.

"To je zalog njihove budućnosti i pokazatelj kako se nacionalni interesi najbolje brane pozitivnim i konstruktivnim pristupom", naveo je Vlahović.

Kada je o Crnoj Gori riječ, Vlahović smatra da je pred nama teški period pun izazova, nedoumica i nesaglasnosti.

"Crna Gora treba da uđe u NATO. To je sada apsolutni istorijski prioritet. Uz to, Crna Gora i njene odgovorne političke snage, imaju obavezu da nastave sa procesom reformi i usvajanja evropskih pravila i standarda. Odavno je jasno da je vrijeme, odnosno godina našeg mogućeg priključenja Evropskoj uniji, zapravo manje značajna od interesa svih naših građana da žive u društvu koje baštini evropske vrijednosti i koje se ponaša i funkcioniše po evropskim regulama. Sadržina je bitna, formalno članstvo će doći kada i ako budu ispunjeni svi uslovi i pretpostavke, i ovdje i u Briselu", precizirao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, crnogorsko članstvo u NATO-u će, i u tom smislu, biti najbolja i najsigurnija osnova za nastavak naše integracije u evro-atlantsku zajednicu naroda i država. (Portal RTCG)

Portal Analitika