Svijet

Tužan dan za Evropu: Britanija napušta Evropsku uniju

Britanci su donijeli odluku o napuštanju Evropske unije, rezultat je jučerašnjeg referenduma na kojem je 46,5 miliona stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva odlučivalo o ostanku, ili izlasku iz Evropske unije.
Tužan dan za Evropu: Britanija napušta Evropsku uniju
Portal AnalitikaIzvor

BBC i Skaj njuz su već jutros oko pet sati proglasili pobjedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Za Bregzit je glasalo 52 odsto Britanaca.

Na referendum je izašlo nešto manje od 72 odsto Britanaca, za izlazak se izjasnilo preko 17.400.000, dok je svoju budućnost u EU vidjelo milion manje.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomjerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude neriješeno.

Stavu “nevjerice” doprinio je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odnijeti pobedu.  Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, riječima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

24finalreferendum

9.07 Objavljeni su konačni rezultati: Za izlazak iz EU glasalo 51.9 Britanaca, a za ostanak 48.1.

 

20160624060042124116

7.59 Prema najnovijim rezultatima za izlazak iz EU je glasalo 17. 228,077, a za ostanak 16. 000,701

7.38 Dojče Vele je navela da bi sljedeći ministra Velike Britanije moga da bude Boris Džonson, nekadašnji gradonačelnik Londona. 

 07.25  Lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU.

"Ura za Britance! Sada je red na nas. Vrijeme je za holandski referendum", naveo je Vilders na Tviteru.

07:17 - Njemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel ocijenio je da je danas "loš dan za Evropu"

05:00 - Funta na najnižoj vrijednosti u posljednjih 30 godina

Funta nastavlja da pada i trenutno iznosi 1,35 dolara što je najniža vrijednost britanske valute još od 1985. godine.
 
04:44 - Kako su glasali veći gradovi? London predvodi EU opciju

U do sada prebrojanim glasovima u bitnim britanskim gradovima, situacija je sljedeća:

London: Sa oko 75 odsto prebrojanih glasova, opcija ostanka u Evropskoj uniji vodi sa 75,3 odsto glasova

Mančester: Opcija za ostanak u EU trenutno vodi sa 60,4 procenta

Liverpul: Zagovornici EU vode sa 58,2 odsto naspram Bregzitovaca (41,8%)

Glazgov: 66,6 procenata birača podržalo je ostanak u EU

Kembridž je sa 73,8 posto ubjedljivo za EU

- U Kardifu je čak 60 procenata glasalo za ostanak u EU

U do sada prebrojanim glasovima, veći gradovi su za ostanak u Uniji (sa izuzetkom Belfasta), dok su provincijalni djelovi Ujedinjenog Kraljevstva u velikoj mjeri za Bregzit.

04:24 - Laburisti: Bregzit pobjeđuje, tražimo ostavku Kamerona

Laburistička partija prognozira da će opcija izlaska iz EU pobijediti, navode partijski izvori. Ukoliko se takve prognoze ostvare, Džeremi Korbin, šef stranke, tražiće ostavku premijera Dejvida Kamerona. 

04:20 - BBC: Prednost Bregzita raste

 
04:17 - Funta u konstantnom padu

Funta strmoglavo pada kako opcija za izlazak iz EU bilježi dobre rezultate. Trenutno iznosi 1,36 dolara, što je za 8,2 procenta manje u odnosu na vrijednost pre početka objavljivanja glasova.

04:11 - U Sjevernoj Irskoj vode evropejci, u Velsu za Bregzit!

U Sjevernoj Irskoj je opcija za ostanak u EU u prednosti sa nešto više od 322.000 glasova naspram 278.000 za izlazak. U glavnom gradu prema prvim informacijama vodi opcija za ostanak u EU. U Velsu je rezultat skoro pa izjednačen: Bregzitovci vode sa nešto više od 80.000 glasova (488.869 naspram 404.503), ali je ostalo još devet izbornih jedinica da se obrade.

04:08 - U Škotskoj bez iznenađenja

U Škotskoj za sada nema iznenađenja, te je oko 630.000 birača podržalo izlazak iz evropske zajednice, dok je nešto više od milion za ostanak.

04:06 - Brojanje glasova je uveliko u toku, Bregzit u vođstvu!

Razlika se mjeri u promilima i rezultat se lomi kako stižu glasovi iz sve većeg broja jedinica. Opcija za izlazak iz EU bilježi iznenađujuće dobre rezultate, naročito na sjeveru Engleske, koji je u anketama važio za najveće uporište suprotne opcije (ostanka u EU).

(Blic, B92, agencije)

 
Portal Analitika