Muzika

Presuđeno: Led Zeppelin nisu ukrali "Stairway to heaven"

Sud u Los Anđelesu odlučio je danas da grupa Led Zeppelin nije ukrala početak svoje klasične rok-himne "Stairway to heaven", javljaju lokalni elektronski mediji.
Presuđeno: Led Zeppelin nisu ukrali "Stairway to heaven"
Portal AnalitikaIzvor

Porota je odluku donijela danas, nakon kratkog i živopisnog suđenja, čime je donijeta pravna odluka o pitanju o kojem su ljubitelji muzike raspravljali decenijama, ali koja je do suda došla tek prije dvije godine. Pravni zastupnik zaostavštine pokojnog muzičara Rendija Vulfa tvrdio je da su gitarista Džimi Pejdž i pjevač Robert Plant za "Stairway to heaven" ukrali rif iz instrumentalne numere "Taurus", koja je snimljena sa bendom Spirit.

Pejdž, Plant i basista Džon Pol Džons svjedočili su tokom suđenja i iznosili su anegdote o nastanku pjesme, objavljene 1971. godine.

Razni stručnjaci su svjedočili- oni koji su zastupali tužbu isticali su ogromne sličnosti među kompozicijama, dok su eksperti odbrane naveli da obje numere dijele istu muzičku osnovu.

Tužba je navodila da Led Zeppelin imaju običaj da preuzimaju muziku drugih i da su se do sada šest puta pravile nagodbe poslije tužbi za kršenje autorskih prava.

Sam Vulf nikad nije podnosio tužbu i govorio je da su mu pomiješana osjećanja po tom pitanju. Poslije njegove smrti 1997. pravni zastupnik Majkl Skidmor uspio je da na kraju slučaj dovede do suda, uprkos decenijama neaktivnosti i odbijanja Vulfovog izdavača da sarađuje.

Pejdž i Plant su negirali da su ikad čuli pjesmu "Taurus", iako su zajednički nastupali sa Spiritom.

Suđenje je bilo živopisno i medijski propraćeno, a najzanimljiviji detalj iznio je sam Pejdž, koji je pod zakletvom izmijenio poznatu priču da je pjesma nastala kada su se on i Plant zatvorili u kolibu u velškim planinama i tako napisali pjesmu. Legendarni gitarista rekao je da to nije istina.

Robert Plant (67) je na sudu u Los Anđelesu, gdje se raspravlja o autorstvu hita Stairway to heaven, rekao kako se slabo sjeća vremena kada je pjesma nastala, da se ne sjeća benda "Spirit" koji tuže "Led Zeppelin" da su im ukrali instrumental Taurus i od toga napravili Stairway to heaven, te da se ne sjeća skoro nikog s kim se družio, što je izazvalo smijeh u sudnici.

U odgovoru na pitanje svog advokata kazao je da ne zna note, što znači da nije mogao da napiše Džimiju Pejdžu gitarski rif.

Njihovi advokati tvrde i kako je niz akorda u Stairway to heaven vrlo uobičajen i koristi se već 300 godina.

"Stairway to heaven" je i dalje popularna pjesma i donosi desetine miliona dolara članovima benda i raznim podizdavačima Vorner mjuzika.

Porota je zasjedala manje od mjesec dana. 

Portal Analitika