Kultura

KOTORART: Četiri koncerta festivalskog orkestra na Don Brankovim danima muzike

Festivalski orkestar KotorArta otvoriće muzički segment tog festivala - KotorArt Don Brankove dane muzike - 13. jula izvođenjem djela nastalih povodom obilježavanja deset godina smrti don Branka Sbutege.
KOTORART: Četiri koncerta festivalskog orkestra na Don Brankovim danima muzike
Portal AnalitikaIzvor

Pod palicom Mira Homena, orkestar će interpretirati nova djela mladih crnogorskih kompozitora Aleksandra Perunovića i Nine Perović, te hrvatskog kompozitora Iva Josipovića.

Kako ističu iz KotorArta, Festivalski orkestar će 12. avgusta održati koncert pod nazivom „Crna Gora, inspiracija“ posvećen savremenim, prije svega, crnogorskim kompozitorima, kojim će Festival muzički obilježiti i deceniju nezavisnosti.

- Pored njegovanja mladih, ali i već afirmisanih crnogorskih kompozitora, Festivalski orkestar će nastupiti i sa meksičkim dirigentom Huanom Karlosom Lomonakom i svjetski afirmisanim mađarskim flautistom Janošem Balintom 7. avgusta, izvodeći, između ostalog, djela meksičkih kompozitora koje domaća publika nije imala prilike da čuje. Na posljednjem nastupu Festivalskog orkestra ove godine, 16. avgusta, KotorArt će ugostiti jednog od najcijenjenijih stvaralaca iz sfere umjetničke muzike danas. U pitanju je kompozitor i dirigent Kžištof Penderecki, koji će dirigovati svoja i djela drugih poljskih kompozitora, uz nastup solistkinje Patricje Pjekutovske na violini – navodi se u najavi Don Brankovih dana muzike.

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da okupi mlade i perspektivne muzičare regiona, kako bi tokom nekoliko sedmica pripremali i izvodili odabrane programe, afirmišući različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj sezonski orkestar je na više od 50 koncerata pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova, te ini jedan od glavnih elemenata programa KotorArt Don Brankovih dana muzike. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti.

Navedeni koncerti orkestra dio su bogatog programa ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike, koji se održavaju od 13. jula do 17. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Opštine Kotor, a uz podršku Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore i drugih sponzora i partnera.

Portal Analitika