NATO

Jakšić: Šta god odluče Britanci - proširenje EU ide u drugi plan

Spoljnopolitički komentator beogradske Politike Boško Jakšić, kazao je da će proces proširenja Evropske unije (EU) biti potisnut u drugi plan, bez obzira na rezultate današnjeg britanskog referenduma o njihovom statusu u EU. To će se, dodaje on, posebno odraziti na zemlje Zapadnog Balkana koje se nalaze u procesu eurointegracija.
Jakšić: Šta god odluče Britanci - proširenje EU ide u drugi plan
Portal AnalitikaIzvor

EU je već ranije blokirala proširenje do 2020. godine, a mislim da će joj u narednom periodu postati još manje važno. Kakav god da bude ishod referenduma, proces proširenja će biti potisnut još dalje prema periferiji. Ovo je veliki impuls euroskeptičnim snagama, ne samo unutar EU, već i u našem regionu“, ističe Jakšić i napominje da je u Srbiji prvi put od 2000. godine podrška članstvu u EU pala ispod 50 odsto.

On kaže da je u ovom trenutku veoma teško prognozirati koja je opcija bliža pobjedi na referendumu.

„Međutim, ono što već sada znamo jeste da bi u slučaju pobjede opcije za ostanak u EU, na primjer, rezultatom 51 na prema 49 odsto - tih 49 odsto Britanaca bilo više nego upozoravajuće za Brisel. To je jedan novi fenomen sa kojim će se suočiti i sa kojim će morati ozbiljno da se pozabave. Dakle, govorim o slučaju da Britanija ostane u Uniji. Ako izađe, onda se sve to samo pojačava. U Britaniji je u ovom trenutku možda najviše euroskepticizma, ali ona nije jedina. Vidimo da populističke, antiimigracione i euroskeptične partije rastu i dobijaju sve veću podršku širom Evrope. EU će jednostavno morati da odgovori na taj fenomen, bez obzira na ishod današnjeg referenduma“, istakao je Jakšić za Portal Analitika.

On objašnjava da bi u slučaju pobjede referendumske opcije za napuštanje EU, Britanci morali da pregovaraju sa svih 27 država članica o uslovima istupanja, što bi trajalo najmanje dvije godine. Nakon toga bi se, navodi naš sagovornik, pregovaralo o finansijskim i svim drugim aranžmanima odlaska, što može da potraje čak sedam godina.

Jakšić podsjeća da je premijer Britanije Dejvid Kameron u referendumskoj kampanji obećao svojim građanima da će se izboriti za neke olakšice unutar Unije, ako podrže opciju za ostanak.

„Ako Britanci budu tražili previše, to će izazvati otpor kontinentalne EU, koja nije spremna da im omogući velike povlastice. Međutim, ako im to ne dozvole, onda može da uslijedi novi referendum. Biće potrebno mnogo vremena da se ispregovara šta je EU spremna da omogući Britancima. Već im se progledalo kroz prste što nisu u zoni eura, u šengenskoj zoni... Ako budu tražili previše, to može da izazove kontraefekat. Cijeli ovaj proces istovremeno otvara vrata i ruskom uticaju, tako da će se u narednom periodu igrati velike geostrateške igre“, poručuje Jakšić.  

U Velikoj Britaniji se danas održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje.

Pravo glasa ima više od 46 miliona građana, a referendumsko pitanje glasi "Da li Velika Britanija treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Prema posljednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnijenja na portalu "Šta Velika Britanija misli", kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz Evropske unije.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 posto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Portal Analitika