Politika

Poslanici završili raspravu o zaključcima o hotelu As

Skupštna je danas završila raspravu o predlogu zaključaka povodom održanog kontrolnog saslušanja u vezi hotela As u Perazića dolu. Predstavnici opozicije ocijenili su da je ugovor o kupoprodaji hotela As skandalozan i nezakonito urađen.
Poslanici završili raspravu o zaključcima o hotelu As
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, saopštila je da kada se nešto prodaje, onda postoje dvije ugovorne strane - kupac i prodavac.

„U ovom slučaju imamo još jednu ugovornu stranu - fiducionog povjerioca. To je skandal ili ogromno neznanje“, kazala je Vuksanović.

Ona smatra i da je kupoprodajni ugovor za hotel As štetan pravni posao, iako je taj projekat trebalo da donese nove investicije i obezbijedi otvaranje oko 400 novih radnih mjesta.

„Veoma je bitno da se utvrdi da li će neko snositi političku odgovornost zašto se bankarska garancija nije provjerila na adekvatan način“, kazala je Vuksanović.

Budvanska rivijera je 2002. godine prodala hotel As rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs za pet miliona njemačkih maraka (DEM). Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga završiti do 2003. godine. 

Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je u februaru 2014. godine Vlada investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu. Jedan od najbitnijih elemenata za prihvatanje tog aneksa bila je bankraska garancija ruske Sberbanke, vrijedna tri miliona eura, za koju je kasnije utvrđeno da je falsifikovana, nakon čega je Vlada donijela odluku o raskidu ugovora.

Zaključke u vezi kontrolnog saslušanja ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i vršiteljke dužnosti sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Biserke Dragićević, kako bi se utvrdile činjenice u vezi sa validnošću izdate garancije, jednoglasno je usvojio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Zaključci, koje je u svojstvu predlagača saopštio predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, između ostalog podrazumijevaju da ugovorom o prodaji hotela As nijesu u dovoljnoj mjeri zaštićeni interesi države u slučaju njegovog raskida.

Jedan od zaključaka je i da je neophodno napraviti reviziju ukupnih troškova investicionih ulaganja u hotel As radi utvrđivanja njihovog tačnog iznosa, a u cilju spriječavanja odnosno umanjenja potencijalne štete po državu i u krajnjem slučaju omogućavanja naknade u sluačju raskida ugovora.

Zaključak je i da Vlada utvrdi jasnu i preciznu proceduru prihvatanja bankarskih garancija, kao i da li ima elemenata za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti za prihatanje nevažeće bankarske garancije.

Skupština četvrtim zaključkom konstatuje da u slučaju raskida ugovora hotel As ne može biti vraćen u svojinu Budvanske rivijere, već se mora tretirati kao imovina države koja će biti stavljena na javnu prodaju.

Zaključak je i da nadležno tužilaštvo obavi određene radnje u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti za štetu nastalu izdavanjem nevažeće bankarske garancije i ubrza postupak po osnovu krivične prijave koju je Ministartvo održivog razvoja i turizma podnijelo 8. marta.

Damjanović je kazao da je zanimljiv odnos države i kompanije Budvanska rivijera, posebno nakon što su u tu kompaniju ušli novi strateški manjinski akcionari, jer tako postoji mogućnost da dobiju hotel As.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučnić, kazao je da je hotel As slika i prilika „naše privatizacije“.

„Sve privatizacije u Crnoj Gori su pljačkaške, kriminalne i lopovske“, tvrdi Vučinić.

Prema njegovim riječima, ono što je urađeno od crnogorskog turizma je za svaku osudu.

„Umjesto hotela imamo jednu običnu betonsku konstrukciju, koja je sužila kao perionica za novac“, poručio je Vučinić.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, je, komentarišući ranije navode premijera Mila Đukanovića da u institucionalnom mehanizmu države Crne Gore ne postoji razrađena procedura dodatnih kontrola validnosti odnosno vjerodostojnosti izdatih garancija, kazao da se to jednostavno provjerava sistemom Swift.

On je pozvao Tužulaštvo da se time pozabavi.

Nezavisni poslanik, Miloš Konatar, saopštio je da je privatizacija hotela As sinonim privatizacija u Crnoj Gori.

On je naveo i da je neko u Vladi svejsno dozvolio da građani budu oštećeni za tri miliona EUR, jer je prihvaćena lažna bankarska garancija.

„To je van logike i zdravog razuma“, poručio je Konatar.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, kazao je da banka nikad nije izdala garanciju za hotel As, već da je neko jednostavno neko, stavio logo banke i predao uz dokumentaciju.

(Mina business)

Portal Analitika