Svijet

Rusija i Kina jačaju ekonomske odnose

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će u subotu otići u posjetu Kini, gdje će se sastati s kineskim predsjednikom Si Djinpingom i drugim visokim zaničnicima. Očekuje se da tokom posjete bude potpisano oko 30 dokumenata, izjavio je ruski ambasador u Pekingu Andrej Denisov agenciji TASS. Prema njegovim riječima, pripremljeno je više dokumenata o međunarodnoj politici, projektima u novim oblastima ekonomske saradnje, kao i u oblasti turizma i tehnologije.
Rusija i Kina jačaju ekonomske odnose
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica predsjednika će razgovarati i o saradnji u oblasti energetike i proizvodnje aviona, rekao je Denisov.Ruska televizija RT prenosi da će među temama razgovora biti trgovinska saradnja, investicije, istraživanje, kulturne veze, kao i interakcija u multilateralnim i regionalnim organizacijama, prije svega u UN, BRIKS i G20.Moskva nastoji da ojača veze s Pekingom u trenutku zategnutih odnosa sa Zapadom, ali trgovinska razmjena dvije zemlje je znatno opala, a mnoštvo ambicioznih projekata nije realizovano.Zajednička želja da se suprostave globalnoj dominaciji SAD i čvrsti lični odnosi Putina i Sija izgledaju kao glavna pokretačka snaga saradnje dvije države, navodi AP.

Novi korak ka jačanju odnosa biće načinjen pošto su SAD i EU uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize u martu 2014. godine, a Rusija je iskjlučena i iz Grupe osam najrazvijenih ekonomija svijeta.

U pokušaju da pokaže Zapadu da veze s Kinom mogu da ponude dobru alternativu, Putin je posjetio Peking u maju 2014, kada je prisustvovao potpisivanju brojnih sporazuma, uključujući ugovor na 30 godina o isporuci prirodnog gasa Kini, vrijedan 400 milijardi dolara.Kina je obećala da će ponuditi zajmove u milijardama dolara za pomoć izgradnji brze pruge između Moskve i Kazanja.

Iako zvaničnici dviju zemalja ističu razvoj strateškog partnerstva i bliske odnose, biznismeni i stručnjaci ukazuju na brojne probleme u saradnji Rusije i Kine, prije svega ekonomskoj, uključujući saradnju u oblasti visoke tehnologije.

Trgovinska razmjena je od 2014. opala sa gotovo 100 milijardi dolara na oko 60 milijardi dolara prošle godine, uglavnom zbog drastičnog pada vrijednosti rublje, usljed sankcija Zapada i pada cijene nafte.To je uticalo na manju vrijednost ruskog izvoza u Kinu, odvratilo je kineske investitore i zaustavilo mnoge energetske projekte, dok su kineske kompanije i banke bile vrlo oprezne u poslovanju u Rusiji.Kineski projekat „Novi put svile“, čiji je cilj podsticanje razvoja infrastrukture u bivšim sovjetskim zemljama u centralnoj Aziji, koje Rusija smatra svojim domaćim terenom, izazvao je nervozu u Moskvi.

Moskva i Peking su radili i na jačanju vojne saradnje, a prema procjeni analitičara neki u Rusiji s nepovjerenjem gledaju na rastuću vojnu moć Kine.

rtcg

Portal Analitika