Društvo

PAVIĆEVIĆ: "Sve stranke da budu ravnopravne"

Zastupljenost svih političkih subjekata na Javnom servisu mora biti ravnopravna, poručio je predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević. Savjet je danas raspravljao o žalbi Pokreta za promjene na nedovoljnu zastupljenost na Javnom servisu, kao i dopisu SDP-a, URA-e i Demosa. Pokret za promjene nije bio dovoljno zastupljen prethodnih godina na Javnom servisu i ubuduće će se sedmično objavljivati statistički podaci o zastupljenosti političkih subjekata na RTCG, zaključeno je na današnjoj sjednici Savjeta Radio Televizije Crne Gore. Dogovoreno je i da će odgovoriti na dopis SDP-a, URA-e i Demosa, nakon konsultacija s menadžmentom Televizije. Te partije su tražile da RTCG do oktobarskih izbora organizuje što više tematskih emisija iz više oblasti kako bi, kako su kazali, crnogorska javnost imala punu informaciju o situaciji u zemlji.
PAVIĆEVIĆ: "Sve stranke da budu ravnopravne"
Portal AnalitikaIzvor

Diskutujući o dopisu potpredsjednika Pokreta za promjene Koče Pavlovića, koji se žalio na, kako se navodi, slabu zastupljenost te partije na Javnom servisu, članovi Savjeta su se saglasili da PZP prethodnih godina nije bio dovoljno zastupljen.

"Ta partija je u 2015. samo jednom imala predstavnika u emisijama na RTCG", kazao je potpredsjednik Savjeta RTCG Nikola Vukčević.

Vršiteljka dužnosti direktorice televizije Andrijana Kadija je istakla da ne želi da komentarište rad prethodnog uredništva, te da je u prvih 20 dana od stupanja novog tima na dužnost Demokratski front bio 19 puta u informativi TVCG, od čega šest puta predstavnik PZP.

"Takođe, gosti u emisijama su bili lideri DF-a Andrija Mandić i Predrag Bulatović", objasnila je Kadija.

Predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević iznio je stav tog tijela da će, u odgovoru Pavloviću, naglasiti da PZP nije bila dovoljno zastupljena prethodnih godina, te da  će ohrabriti objavljivanje nedjeljnih statističkih izvještaja o zastupljenosti političkih subjekata na Portalu RTCG.

"Zastupljenost političkih subjekata na Javnom servisu mora biti ravnopravna", istakao je Pavićevič.

Komentarišući dopis predstavnika Socijaldemokratske partije, Demosa i URA-e Javnom servisu, član Savjeta Goran Đurović je istakao da je jedan dio medija ima potrebu da od svake komunikacije političkih subjekata, ovih ili onih, napravi aferu.

"Ako neko daje sugestije to nije pritisak, kao ni informacija o bilo čemu što građani finansiraju. Bitno je da mi imamo jasnu sliku da se svaka komunikacija ne bi doživljavala kao pritisak", objasnio je Đurović.

Kadija je istakla da svi koji se bave novinarstvom znaju da pritisak mogu da predstavljaju dopisi, ali da to mogu biti i pojedine poruke sa skupštinske govornice i pozivi telefonom.

"Na nama je da odlučimo šta ćemo prihvatiti, a šta ne. Ovaj tim će se truditi da bude nezavisan do oktobra, kada nam se završava mandat. Ne želimo da se bavimo drugim medijima, imamo dovoljno problema u svom dvorištu", proučila je ona, uz napomenu da bi željela da RTCG poboljša komunikaciju s ostalim medijima.

Vršilac dužnosti urednika Prvog programa Aleksandar Mirković je objasnio da je osnovni zadatak Javnog servisa upravo da informiše javnost o temama od interesa.

Pavićević je objasnio da će, nakon konsultacija s članovima i menadžmentom RTCG, Savjet odgovoriti na dopis SDP-a, URA-e i Demosa.

Savjet Javnog servisa  dogovorio je i formiranje Radnog tijela, kako bi što prije Kolektivni ugovor RTCG bio pred Savjetom, čime bi se riješio način isplate zarada zaposlenima u Javnom servisu. Što se procesa digitalizacije tiče, ponovljeno je da je tenderski postupak u toku.

img-3444

Izvor: rtcg

Portal Analitika