Zanimljivosti

GROTLO SE BUDI: Jedan od najopasnijih vulkana u Evropi pred erupcijom

Erupcija islandskog vulkana Hekla mogla bi svakog trenutka da se dogodi, a posljedice bi bile katastrofalne, upozoravaju su geofizičari.
GROTLO SE BUDI: Jedan od najopasnijih vulkana u Evropi pred erupcijom
Portal AnalitikaIzvor

Vulkan se nalazi na samom jugu zemlje, a posljednji put otvorio je svoje grotlo 2000. godine. Sada postoji realna opasnost da vulkan izbaci lavu i ne samo to. To može da se dogodi svakog trenutka, upozoravaju stručnjaci.

Profesor geofizike Pal Einarson sa Univerziteta Island upozorio je ljude da ne idu do vulkana, inače popularnog turističkog odredišta. Profesor dodaje da su rezultati mjerenja unutar vulkana viši nego kod posljednje dvije erupcije što znači da bi erupcija mogla da se dogodi svakog trenutka, prvi put nakon 16 godina.

- Hekla je opasan vulkan. Prijeti nam ozbiljna katastrofa kod sljedeće erupcije ako ne budemo pažljivi. Posebno, jer je Hekla postala popularno turističko odredište i tokom većeg dijela leta ima jako mnogo turista. Osim toga, svaki dan 20 do 30 aviona prevozi turiste iznad samog vrha vulkana - rekao je profesor Einarson lokalnim medijima.

Island je dom nekih od najaktivnijih svjetskih vulkana pri čemu se njih 30 od 130 aktivnih pažljivo prati. Profesor Einarson objasnio je da mjerenja pokazuju da Hekla skuplja magmu i da je pritisak bio znatno viši nego u razdoblju prije posljednje erupcije. Prije 2000. godine, vulkan Hekla je eruptirao redovno svakih desetak godina od početka sedamdesetih.

- Ovo je riskantan trenutak koji moramo shvatiti ozbiljno. Hekla je spremna, u svakom trenutku može doći do erupcije - dodao je Einarson.

Pedesetak kilometara od Hekle nalazi se Ejafjalajokul, još jedan aktivni vulkan na ostrvu čija je erupcija prije šest godina zaustavila je aviosaobraćaj u gotovo cijeloj Evropi. Zastoj je izazvao avio kolaps, putnici su bili zarobljeni na aerodromima širom zapadne Evrope, a kompanije su izgubile desetine miliona eura. Takođe, hiljade ljudi raseljeno je iz naseljenih oblasti u okolini vulkana. Stručnjaci tvrde da bi u slučaju da se na Hekli dogodi erupcija, Evropa bila suočena sa sličnim scenariom.

 

blic.rs

Portal Analitika