Društvo

Predloženo povećanje pripadnika Vojske u pomorskoj operaciji EU

Savjet za odbranu i bezjednost prihvatio je danas informaciju o proširenju angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u pomorskoj operaciji Evropske unije „EU NAVFOR ATALANTA“.
Predloženo povećanje pripadnika Vojske u pomorskoj operaciji EU
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik države Filip Vujanović, utvrdio Predlog odluke o učešću pripadnika VCH u toj operaciji, koji će podnijeti Skupštini Crne Gore na razmatranje. 

"Predlogom odluke je predviđeno da se u ovu operaciju umjesto do tri pripadnika, koliko je do sada bilo predviđeno, uputi do 16 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije", saopšteno je iz Vujanovićevig kabineta. 

Savjet je razmotrio i izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vojnim vježbama u toku predhodne godine konstatujući da je Vojska Crne Gore učestvovala u 15 međunarodnih vojnih vježbi pokazujući visoki profesionalizam i partnerstvo. 

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta - predsjednici Skupštine i Vlade, Darko Pajović i Milo Đukanović.

Sjednici su po pozivu prisustvovali potpredsjednik Vlade, Duško Marković, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Milica Pejanović - Đurišić i Goran Danilović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragan Samardžić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejan Peruničić i direktor Uprave policije, Slavko Stojanović.

Savjet je razmotrio i prihvatio izvještaj sa pete sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 24. jula 2015. godine na kojoj je, u povodu prijetnje od vjerskog terorizma, analizirano stanje jedinica za intervencije, prioriteti nabavke neophodne opreme kao i saradnje državnih organa i njihova saradnja sa partnerskim agencijama u regionu i međunarodnim zajednicama. 

Navodi se da je Savjet razmatrao i prihvatio izvještaj sa šeste sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 18. oktobra 2015. godine na kojoj je analizirana bezbjednosna situacija povodom višednevnih protesta u organizaciji Demokratskog fronta. 

"Vijeće je konstatovalo značajnim da se dijalog političkih stranaka sada vodi u institucijama sistema ocjenjujući to od posebne vrijednosti za ukupni ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici", kaže se u saopštenju.

 

MINA

Portal Analitika