NATO

Rim: Konferencija „Integracije Crne Gore u NATO i EU. Geopolitičke strategije na obalama Jadrana“

Ambasada Crne Gore u Italiji u saradnji sa Italijanskim institutom za Aziju i Mediteran (ISIAMED), Udruženjem prijateljstva Pulje i Crne Gore i Centrom za političke studije „Criticalia“ organizovala je konferenciju pod nazivom „Integracije Crne Gore u NATO i EU. Geopolitičke strategije na obalama Jadrana“ u sjedištu Italijanskog geografskog društva u Rimu.
Rim: Konferencija „Integracije Crne Gore u NATO i EU. Geopolitičke strategije na obalama Jadrana“
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Crne Gore u Italiji Antun Sbutega je istakao da Crna Gora, i pored problema uslovljenih globalnom krizom proteklih godina i aktuelne kompleksne situacije u Evropi i na Mediteranu, uspješno ostvaruje svojestrateške ciljeve, dajući doprinos stabilnosti regiona.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Komisije za vanjske poslove Senata Italije Pier Ferdinando Kazini, senatori Lorenco Batista, Luis Orelana,Aldo di Biađo, direktor za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Andrea Oricio, direktor za međunarodnu saradnju ISIAMED-a  Vinćenco Valenti, predsjednik civilne zaštite regije Pulja Ruđero Menea. Oni  su   analizirali   geopolitički  značaj   Crne   Gore   u   kontekstu   Jadrana i Zapadnog   Balkana,   razne   aspekte   njenog   razvoja   posebno  u   toku poslednje decenije.

Zajednički su ocijenili da je Crna Gora, uprkos malim dimenzijama, tokom čitave svoje istorije imala veliki međunarodni značaj i pohvalili rezultate ostvarene u poslednjih deset godina. 

„Crna  Gora ima danas poseban  značaj   za   regiju  i   evropsku obalu  Mediterana, kao i  za čitavu Evropu i zato su njeno članstvo u NATO i buduća integracija u EU veoma važni kako za nju samu, tako i za Italiju koja će nastaviti da joj pruža punu podršku“, istakli su govornici.

Portal Analitika