Zanimljivosti

Evo šta poznati Britanci misle o Bregzitu

Dan uoči presudnog referenduma i za Britaniju i za EU, poznati Britanci sve su glasniji. Jedni traže ostanak, drugi izlazak, ali tek u četvrtak uveče biće poznato šta su njihovi sugrađani odlučili.
Evo šta poznati Britanci misle o Bregzitu
Portal AnalitikaIzvor
Posljednji koji se oglasio i podržao ostanak u Evropskoj uniji je fudbalski superstar Dejvid Bekam. Bivši kapiten reprezentacije Engleske rekao je da bi svi „trebalo zajedno da se suočavaju s problemima u svijetu, a ne sami“.
 
- Živimo u dinamičnom i povezanom svijetu i jaki smo zajedno. Iz tog razloga ja glasam da ostanemo - napisao je Bekam na Fejsbuku.
 
Sličnog mišljenja je i naučnik Stiven Hoking, koji smatra da bi Bregzit bio katastrofalan izbor.
 
Kira Najtli, zvijezda filma „Pirati s Kariba“ takođe će glasati za ostanak u EU. Kira, zajedno sa još 282 kolega iz svijeta glume, mode, muzike i javnog života, potpisnik je otvorenog pisma u kojem istaknuti umjetnici mole Britance „da ne naprave grešku i napuste EU“.
Umjetnici, među kojima su i kreatorka Vivijen Vestvud, glumac Benedikt Kamberač i glumica Ema Tompson, naveli su u pismu da je kreativnoj industriji potrebna sloboda da rade u Evropi, ali i finansiranje iz evropskih fondova.
 
Ipak, umjetnici nisu jedinstveni. Elizabet Harli najavila je da će „sigurno glasati za izlazak iz Unije“, dok je legendarna Džoan Kolins na svom Tviteru napisala „Bregzit“, dovoljno da pokaže svoj stav o referendumu.
 
Nasuprot umjetnicima, ljudi iz svijeta sporta radije bi vidjeli Britaniju bez EU. Bekamov bivši kolega iz reprezentacije Sol Kembel kaže da su mlade engleske fudbalere „preplavili stranci“.
 
- Jako brinem zbog budućnosti igre, koja mi je tako mnogo dala. Želim da i mlade generacije imaju tu istu mogućnost. Glasaću za izlazak iz Evropske unije - rekao je Kembel, bivši fudbaler Arsenala.
 
Još jedno veliko ime iz svijeta sporta, ali automobilskog, nada se da će Britanci 23. juna glasati za izlazak.
 
- Želim da izađemo iz EU. Znam šta mi dajemo Uniji, samo ne znam kako nam ona vraća - rekao je Berni Eklston, vlasnik Formule 1.
 
Oštra kampanja obje strane traje već mjesecima, ali privremeno je suspendovana nakon što je laburistička poslanica Džo Koks ubijena u svađi povodom Bregzita prije nedjelju dana. Vremena za nastavak kampanje nema, a kakvu su odluku donijeli Britanci biće poznato sjutra uveče.
 
blic.rs
Portal Analitika