NATO

Ratifikacija Protokola u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj do kraja jula

Parlamenti Rumunije, Bugarske i Grčke ratifikovaće do kraja jula pristupni Protokol Crne Gore u NATO, saznaje Pobjeda. Četiri članice Alijanse su do sada potvrdile prijem Crne Gore u taj savez, a to su Island, Slovenija, Mađarska i Slovčka, dok je Albanija najavila ratifikaciju za 23. jun. Brzu ratifikaciju protokola su najavile i preostale zemlje Višegradske grupe, a kroz nekoliko mjeseci bi to trebalo da odrade i baltičke zemlje.
Ratifikacija Protokola u Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj do kraja jula
Portal AnalitikaIzvor

Na brzu ratifikaciju je pozvala i grupa bivših visokih američkih zvaničnika, koja je uputila otvoreno pismo predsjedniku SAD-a Baraku Obami i Kongresu, u kojem apeluje da se što je prije moguće, idealno do kraja godine, ratifikuje Protokol.

U pismu koje su, između ostalog, potpisali bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Stiven Hedli, bivši sekretar za odbranu Čak Hejgel, bivši komandanti NATO-a u Evropi generali Filip Bridlav, Džejms Džons i Džejms Stravridis, te bivši zamjenik državnog sekretara Vilijam Berns, navodi se da je Crna Gora, kao 29. članica Alijanse, spremna da ispuni obaveze iz članstva i doprinese evro-atlantskoj bezbjednosti.

Izvor: Pobjeda

Foto: Tanjug, AP Photo/Thanassis Stavrakis

Portal Analitika