Kultura

GRAD TEATAR: Pero Nikčević izlaže u Crkvi Santa Marija

Likovni program jubilarnog XXX Grad teatra biće sjutra otvoren izložbom Pera Nikčevića u Crkvi Santa Marija, u budvanskom Starom gradu, u 21 čas.
GRAD TEATAR: Pero Nikčević izlaže u Crkvi Santa Marija
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski umjetnik sa stalnom adresom u Parizu predstaviće se likovnoj publici postavkom „Povratak izvoru“.

- Ova izložba ima poseban značaj na mom umjetničkom putu, jer prikazuje jednu ispunjenu viziju umjetnosti. Već pedesetak godina tražim način da stavim u prvi plan umjetnički jezik a danas ova izložba materijalizuje tu moju želju. Zato pridajem veliki značaj utisku koji ce na Vas i Vaše emocije ostaviti moja djela. Biće mi veliko zadovoljstvo da s Vama podijelim ovu pasiju moje „djelatnosti“. Sada Vas uvodim u tajni vilajet mojih crteža. Zaboravite težinu vaših tijela. Prepustite se misterioznom duhu crteža kao što se polenov prah prepušta dahu vjetra. Hiljadu godina je prošlo, međutim linija crteža nas zavodi da je slijedimo vječno - kazao je umjetnik u svom pozivu za ovu izložbu.

Pero Nikčević rođen je u Stubici kod Nikšića. Diplomirao je na fakultetu u Nikšiću. Zatim odlazi u Beograd na studije kod prof. Miloša Bajića, te prof. Stojana Ćelića, i diplomira na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U Pariz odlazi kao francuski stipendista 1976. godine. Tada počinje i njegova internacionalna karijera i istraživanje novih formi, kakvi su zidno slikarstvo i veliki formati. Studijski se usvršao u svim krajevima svijeta. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu - od Nikšića, Herceg Novog i Svetog Stefana, do Beograda i brojnih izložbi u Parizu.

Postavka će biti dostupna javnosti do 12. jula.

Portal Analitika