Kultura

Bulajić prvi put snima u Crnoj Gori: Nadam se da će biti treća - sreća

Čuveni jugoslovenski i crnogorski režiser Veljko Bulajić snimaće prvi put film u Crnoj Gori, radnog naziva „Bijeg do mora“, o čemu je danas razgovarao sa generalnim direktorom Javnog servisa Radem Vojvodićem.
Bulajić prvi put snima u Crnoj Gori: Nadam se da će biti treća - sreća
Portal AnalitikaIzvor

Portal RTCG piše da, iako nije riječ o velikom projektu, Bulajić želi da napuni bioskopske sale.

- Snimanje bi trebalo da počne u septembru. Angažovaću glumce iz Crne Gore, filmske radnike, a dobar dio snimanje će se upravo odigrati ovdje. Mislim da će sve proći na najbolji način, jer su uključeni i moji partneri iz Italije i Njemačke, a nadam se da ćemo otvoriti i američko tržište - objasnio je Bulajić, podsjetivši da je jedan od koproducenata filma Ministarstvo kulture naše zemlje.

Kako je kazao, „Bijeg do mora“ rađen je po noveli njegovog pokojnog brata Stevana Bulajića.

- Ulažem veliki trud. Taj projekat nije veliki, po svojim dimenzijama ne liči na neke moje ranije filmove, poput „Neretve“ ili „Kozare“. To je jedan od „džepnih filmova“. Biće snimljen za 45 dana, s manjim troškovima, ali sa ozbiljnim nastojanjem da napuni bioskopske dvorane i bude prihvaćen od TV publike - naglasio je Bulajić.

Nagrađivani režiser kazao je i da u novom filmu postoje scene i rješenja koja nije uspio da izvede u ranijim projektima, te da je zbog toga sam projekat „težak i složen“.

Bulajić je istakao da ranije nije snimao u našoj zemlji, iako je to želio.

- Film „Vlak bez voznog reda“ sam želio da snimam u Crnoj Gori kao priču o komunistima iz Banjana i Grahova, koji su se kretali ka Vojvodini. Ipak, Lovćen film je smatrao da to nije zanimljivo za svjetsku publiku, pa su predlagali da snimam o krvnoj osveti. Nijesam na to pristao. Jadran film je prihvatio moju temu i priču sam prebacio u dalmatinsku Zagoru. Film je ostvario veliki trijumf u Kanu i gledan je u 64 zemlje - naveo je on.

Dalje je objasnio je da ni TV seriju „Crna Gora“ nije uspio da završi zbog komplikacija.

- Nadam se će ovaj posao biti treća - sreća - s osmjehom je rekao Bulajić.

On je naglasio da prati kinematografiju u Crnoj Gori i da sa optimizmom gleda na njen razvoj.

- Nekoliko značajnih autora je prikazalo filmove. Inače, mislim da su ljudi s ovog prostora talentovani za vizuelne umjetnosti. Crna Gora treba da iskoristi to. Ima ljude i teme, moderna je zemlja, pred NATO i EU, samim tim izaziva interes. Ipak, mora efektno organizovati kinematografiju i prikazati svijetu ono što nije rečeno o njoj. Finansiranje kinematografije nije samo trošenje novca, to znači praviti takva djela koja će izazvati zanimanje, napuniti bioskope i vratiti pare - potcrtao je Bulajić.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika