Društvo

BOŠKOVIĆ: Korištenje asistenata u nastavi i djece u najprizemnije političke svrhe

Kod raspisivanja oglasa za angažovanje asistenata u nastavi zakon je ispoštovan u potpunosti i zloupotreba nije bilo, saopštio je danas ministar prosvjete Predrag Bošković.
BOŠKOVIĆ: Korištenje asistenata u nastavi i djece u najprizemnije političke svrhe
Portal AnalitikaIzvor

- Zanimanje asistenata u nastavi i djeca sa posebnim potrebama pokušana su da budu iskorišćena u najprizemnije političke svrhe - kazao je on reagujući na izjavu direktora Zavoda za zapošljvanje Crne Gore Rada Miloševića da je oko 80 odsto oglasa za angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama trajalo samo jedan dan i da o ne omogućava svim zainteresovanim osobama da se prijave za program.

Bošković je dalje naveo da Vlada budžetom svake godine obezbjeđuje novac za asistente u nastavi.

- Nevjerovatno je da je informacija koju je Ministarstvo prosvjete pripremilo za Vladu iskorišćena za političku promociju, da se kaže da je neko obezbijedio novac, i to čak veći od potrebnih. Asistenti u nastavi danas su pokušali predstaviti kao aktivnost koja je zloupotrebljavana u prethodnom periodu, što nije tačno. Oni su aktivnosti koja je vezanaa za školsku godinu od septembra do juna, dok budžetska godina traje od januara do decembra. Zato se dva puta moraju raspisivati konkursi - jedan u junu, a drugi u februaru - i na taj način se regulisala ta profesija - pojasnio je Bošković.

On je dodao da je zakon kod oglašavanja ispoštovan u potpunosti i da zloupotreba nije bilo. Prema njegovim riječima, jedino se moralo žuriti zbog procedura u ZZZCG koje su trajale po mjesec dana.

- Škole su morale na najkraći mogući način da reaguju kako djeca sa posebnim potrebama ne bi trepjela u nastavnom procesu. Asistenti u nastavi su, kako je pojasnio Bošković, pitanje kojim u regionu mogu da se bave i ljudi sa srednjom školom. On je rekao da je Ministarstvo prosvjete za sljedeću godinu napravilo spisak djece sa posebnim potrebama kojima je neophodan asistent u nastavi. Već sjutra ZZZCG može da krene sa realizacijom aktivnosti kako bi škole mogle da se prijave i zaposle asistente u nastavi - dodao je Bošković.

On je poručio zamjenici ministra prosvjete, Tatjani Bečanovic da su vrata Ministarstava za nju otvorena za ono što su njene ingerencije po lex specialis-u.

- Nijedan službenik joj neće stajati na raspolaganju za organizovanje okruglih stolova što prevazilazi njene nadležnosti. Ona je danas najavila organizovanje okruglog stola vezano za Univerzitet Crne Gore. To može organizovati u svoje lično ime. U i ime Ministarstva prosvjete sigurno neće moći - poručio je Bošković.

Portal Analitika