Region

Italijanska policija otvorila istragu o smrti planinara Aleksandra Džavovića

Italijanska policija otvorila je istragu o nesreći u kojoj je poginuo srpski alpinista Aleksandar Džavović (31) a u kojoj su teško povrijeđeni njegova djevojka Maja Đorđević (28) i Aleksandar Popadić (33). Sumnja se da se radi o ubistvu iz nehata.
Italijanska policija otvorila istragu o smrti planinara Aleksandra  Džavovića
Portal AnalitikaIzvor

Prema svjedočenjima koja su prikupljena do sada, muškarac koji je bio prvi u redu oglušio se o upustva vođe grupe, koji je bio odlučio da se stane sa uspinjanjem, rekao je glavni tužilac Antonio de Nikolo, prenosi italijanski Messagero Veneto.

Planinari su stali kako bi se provjerili da li i dalje postoje optimalni uslovi za uspon, međutim, jedan od njih je iz nepoznatih razloga nastavio sa uspinjanjem, nakon čega se otkačio i počeo da pada.

Tokom pada je povukao i Aleksandra, koji je poginuo u nesreći. Tužilac je precizirao da se radi samo o pretpostavkama koje će biti potvrđene tokom istrage.

Aleksandrov otac Despot za "Blic" je ispričao šta je njemu rečeno o nesreći u kojoj je poginuo njegov sin.

- Njih dvanaestoro se pelo uz glečer. On je bio posljednji u nizu na tom vezu, a Maja iznad njega. Lanac za koji su bili vezani, kako smo barem načuli, otkinuo se. Planinari su jedan za drugim počeli da padaju niz liticu. Aleksandar je pokušao da uhvati vjerenicu i još jednog druga. U želji da ih spase iskoračio je i sam proklizao, strmoglavio se u ponor - rekao je za "Blic" Alekandarov otac.

 

 

Portal Analitika