Politika

Unaprijediti odnose Crne Gore i Njemačke

Odnose Crne Gore i Njemačke treba unapređivati u svim oblastima, posebno u sferi kulture i obrazovanja, kazala je ambasadorka Njemačke u Podgorici Elizabet Gudrun Štajnaker.
Unaprijediti odnose Crne Gore i Njemačke
Portal AnalitikaIzvor

Štajnaker je danas u oproštajnu posjetu primio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je, kako je saopšteno, iskazao poštovanje za snažnu i kontinuiranu podršku Njemačke evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. 

On je ukazao na posebnu vrijednost Berlinske inicijative koja afirmiše integracione procese država Zapadnog Balkana i infrastrukturne projekate koji obezbjeđuju bolju saobraćajnu povezanost u regionu i kvalitetnije korišćenje energetskih resursa. 

"Vujanović je istakao vrijednost podrške Njemačke u uništavanju viška naoružanja i municije i obezbjeđenju kvalitetnih uslova za njihovo skladištenje i čuvanje, ocjenjujući da je realizacija ovog programa značajno pomogla Crnoj Gori da ovo važano pitanje riješi na najkvalitetniji način", kaže se u saopštenju.

On je naglasio značaj podrške brojnim projektima u Crnoj Gori, posebno na lokalnom nivou, kao i spremnost kreditiranja u oblasti preduzetništva i rješavanja komunalnih problema. 

"Iskazao je uvjerenje daljeg unapređenja odnosa dvije države čemu će značajno doprinositi diplomatske misije dvije države", kaže se u saopštenju.

Štajnaker se saglasila sa ocjenom sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države, konstatujući da ih i dalje treba unapređivati u svim oblastima posebno u sferi kulture i obrazovanja. 

"Naglasila je posebnu važnost regionalne saradnje u oblasti afirmacije potreba mladih o kojoj će se, u okviru Berlinskog procesa, utvrditi institucionalni modeli regionalne kordinacije", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika