Politika

Demokrate: Hajdukovićeva inicijativa logična

Inicijativa prof. dr Dragana Hajdukovića kojom se traži podrška za amandmansko djelovanje na Ustav, kojim se pravo referendumske inicijative daje u ruke najmanje šest odsto građana sa pravom glasa, za Demokratsku Crnu Goru je, kao prirodna i logična, potpuno prihvatljiva, saopštili su iz te partije.
Demokrate: Hajdukovićeva inicijativa logična
Portal AnalitikaIzvor

Referendum kao najviši oblik ostvarivanja neposredne demokratije, trebalo bi, smatraju Demokrate, organizovati mnogo češće nego što to sada postoji kao mogućnost predviđena najvišim pravnim aktom.

"Zbog toga, predlog gospodina Hajdukovića koji ide u smjeru promjene Ustava u pojedinim članovima, valjalo bi pravno uobličiti i predati u skupštinsku proceduru, a poslanici Demokrata će se pozitivno odnijeti prema jednom takvom predlogu", navedeno je u saopštenju.

Volja građana za Demokrate je od presudnog značaja za crtanje koordinata u okviru kojih se vlast, ističu u toj partiji, mora kretati.

"U našem ustavno-pravnom sistemu  ne postoji bolji način i neposredniji način da građanin pokaže svoju volju od tzv. plebiscita. Demokrate nijesu opredijeljene da se referendum organizuje baš o svakom pitanju, već je potrebno definisati oblasti u okviru kojih se mora postaviti zahtjev za raspisivanje referenduma. Bilo kako bilo, o finesama se da raspravljati, ali navedeni predlog je svrsishodan i ide ruku pod ruku sa onim za šta se, bar deklarativno, zalažu sve političke partije u Crnoj Gori", zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika