Fudbal

EURO: Irci traže bod protiv Njemačke, Poljaci pobjedu protiv Ukrajine

Čak i ako bude poražena od Njemačke u večerašnjem meču, Sjeverna Irska biće najvjerovatnije među trećeplasiranim ekipama koje će izboriti osminu finala Evropskog prvenstva.
EURO: Irci traže bod protiv Njemačke, Poljaci pobjedu protiv Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

Svejedno, protiv svjetskog šampiona koji će vjerovatno odmarati dio prvotimaca, autsajder i tim Majkla o’Nila imaće veliki motiv za novu senzaciju. Trijumf nad Ukrajinom u prethodnom kolu bio je istorijski. Nakon 34 godine, blizu su cilja, samo trebaju izbjeći ubjedljiv poraz.

- O’Nila ne bi zamijenili ni Murinjom ni Gvardiolom, za nas je mađioničar. Njemačka ima problema sa efikasnošću, disciplinovanom igrom natjeraćemo ih da pate – rekao je Džoš Magenis, prvotimac Sjeverne Irske.

Joakim Lev, selektor Njemačke, juče se nije ni pojavio na konferenciji za medije, zbog jake prehlade. ,,Panceri“ nijesu blistali protiv Poljske, izbjegli su poraz. Očekuje se da će Lev pružiti priliku novom centarhalfu Bajerna Matsu Humelsu umjesto Škodrana Mustafija.

- Rasterećeni smo, ali samo u onoj mjeri da znamo da moramo biti potpuno skoncentrisani, iako bez pritiska. Vrijeme je da pokažemo da možemo biti efikasni – kazao je Humels.

Selekcije su do sada odigrale 14 međusobnih duela, Njemačka je pobijedila osam puta a Sjeverna Irska svega dva puta. U posljednja četiri meča trijumfovao je svjetski prvak, a u posljednjem duelu, 2005. godine u Belfastu, rezultat je bio 4:1 za goste.

Poljskoj je i bod protiv otpisane Ukrajine dovoljan za plasman u osminu finala. Ali, rivalitet između komšija je veliki i selektor Poljske Adam Navalka zna koliko će ovo biti težak meč.

- Ne želim da spekulišem o tome da li ćemo završiti kao prvi u grupi ili ne. Želimo da pobijedimo u svakoj utakmici. Idemo na tri boda protiv Ukrajine i znamo koliko će teško biti. Poštujemo Ukrajinu, za njih se pripremamo kao za finale - kazao je Navalka, čija ekipa ima četiri boda iz prethodne dvije utakmice.

Ukrajina je jedno od najvećih razočaranja na prvenstvu, u dva poraza, od Njemačke i Sjeverne Irske (oba puta 2:0) nije prikazala gotovo ništa od potencijala koji posjeduje. Zbog toga je selektor Mihajlo Fomenko najavio da će šansu dobiti igrači koji nijesu imali veću minutažu u prva dva kola.

Oba meča igraju se od 18 sati.

Portal Analitika