Društvo

Dvanaest tužilaca zarađuje više od Katnića i Stankovića

Plata pojedinih specijalnih i viših tužilaca za mjesec april znatno prelaze primanja njihovih rukovodilaca-glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića koja iznose 2.405,03 odnosno 2.269,28 eura.
Dvanaest tužilaca zarađuje više od Katnića i Stankovića
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko stotina eura više od Katnića i Stankovića tokom aprila su zaradili specijalni tužioci Živko Savović, Nataša Bošković, Tatjana Žižić, Lidija Mitrović, Lidija Vukčević, Veljko Rutović, Mira Samardžić, Saša Čađenović i Stojanka Radović, zatim vrhovni tužilac Veselin Vučković, ali i viši tužioci Ljiljana Lakić i Nada Bugarin kojima je tog mjeseca obračunat zaostali dio varijabile.

Iz Tužilaštva međutim tvrde da su plate obračunate u skladu sa učinkom odnosno po Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Varijabilni dio zarade, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada, u skladu sa navedenim Zakonom i Odlukom o kriterijumima i načinu određivanja varijabilnog dijela zarade državnih službenika i namještenika. Varijabilni dio zarade za pojedini mjesec ne može biti veći od 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, po podacima organa državne uprave nadležnog za poslove statistike", navodi se u odgovorima Vrhovnog državnog tužilaštva.

Prema izvještaju o tužilačkim platama za mjesec april, specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić primila je 3.022,07 eura, što je za oko 700 eura više od primanja njenog neposrednog rukovodioca. Njena koleginica Stojanka Radović, koja je iz Vrhovnog državnog tužilaštva upućena na rad u Specijalno, za radni angažman tokom aprila primila 3.036,10 eura. U čemu se ogledaju njihove naročite zasluge u radu za ovaj mjesec za javnost je nepoznanica.

S druge strane, tužioci koje su minulih mjeseci bili u žiži interesovanja javnosti zbog budvanskih i barskih afera nijesu dosegli toliko visoka primanja, iako su ona, u svakom slučaju, veća od Katnićevih.

Naime, tužiteljka Lidija Vukčević koja vodi većinu budvanskih afera primila je za april 2.867,63 eura, dok je njen kolega Saša Čađenović koji pored budvanskih slučajeva vodi i predmet protiv bvišeg predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića primio 2.755,30 eura. Njihove plate ne razlikuju se znatno od primanja koje su za taj mjesec dobili ostali specijalni tužioci koji su imenovani formiranjem ovog tužilačkog odjeljenja.

Slična je sitacija i u Višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju čiji su rukovodioci Vesna Jovićević i Rifat Hadrović primili 1.945,78 odnosno oko 2.026,50 eura.

Najviše plate za april među višim tužiocima primila je tužiteljka iz Podgorice Ljiljana Lakić kojoj je uz aprilsku zaradu uplaćena i zaostala varijabila od preko 700 eura pa je tako primila 2.562,85 eura. Ovu varijabilu primila je i njena koleginica Ljubinka Bašović, pa joj je na račun uplaćeno 2.060 eura. Zaostalu varijabilu u nešto manjem iznosu primila je i viša tužiteljka iz Bijelog Polja Nada Bugarin, pa je na njen račun na ime aprilske plate legao iznos od 2.546,55 eura, piše u izvještaju o mjesečnim zaradama tužilaca.

Nešto je drugačija situacija sa osnovnim državnim tužilaštvima čiji rukovodioci uglavnom imaju za nekoliko stotina eura više plate od tužilaca. Osnovni državni tužioci širom Crne Gore primaju od 1.150 do 1.650 eura mjesečno, proizilazi iz izvještaja o platama.

Ivica Stanković manje plaćen od Veselina Vučkovića

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković primio je u aprilu 2.269,28 što je za oko 200 eura manje od plate koju je za isti mjesec primio njegov podređeni kolega, tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Veselin Vučković, koji je nekada rukovodio tim tužilačkim sektorom. Plate ostalih tužilaca u ovom odsjeku su od 1.842 do 2.055 eura.

Dnevne novine/CdM

Portal Analitika