Društvo

Zaposleni u ZIKS-u nastavljaju štrajk

Ispred Ministarstva pravde i danas su protestovali službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, tražeći, između ostalog, donošenje akta o minimumu procesa rada i povećanje zarada.
Zaposleni u ZIKS-u nastavljaju štrajk
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni su danas razgovarali i sa upravom ZIKS-a ali, kako su poručili, nijesu dobili konkretna rješenja. Zato će nastaviti sa štrajkom, koji će, ukoliko nadležni ne odgovore njihovim zahtjevima, kako su najavili, radikalizovati.

Zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i danas su se, ovog puta u uniformama, okupili ispred Ministarsva pravde, poručujući nadležnima da neće odustati od svojih zahtjeva.

 “Donošenje akta o minimumu procesa rada, povećanje zarade najmanje kao i policiji, konačno rješavanje penzione problematike, konačno rješavanje ravnopravne politike za sve zaposlene”, zahtjevi su koje je saopštio član Sindikata ZIKS-a Milan Ilibeš.

Zahtjeva ima još, a njih su članovi Sindikata danas obrazložili i upravi ZIKS-a.

“Ima naravno mnogo pomaka u vidu mnogo veće želje i većeg razumijevanja. Bogami, primjećujemo i mnogo većeg truda da se riješe problemi. Ali, mi nemamo konkretnosti i ponudu koja će garantovati ono što tražimo”, kaže šredsjednik Sindikata ZIKS-a Nenad Rakočević.

Iz uprave ZIKS-a sindikatu su, kako kaže Rakočević predložili donošenje posebnih poslovnika, ali oni, kako je poručio, čekaju pismenu ponudu. Ništa konkretno nije predložili, tvrdi Rakočević, ni Ministarvo pravde, a oni su se obratili i predsjedniku države Filipu Vujanovicu, i ministru rada i socijalnog staranja Borisu Mariću.

“Najavili smo radikalizaciju. Svako nepoštovanje zakona je radikalizacija. Nećemo mi lomiti ništa. Nećemo ugrožavati zdravlje i bezbjednost građana, samo ćemo radikalno preuzeti zakone u svoje ruke”, kazao je član Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević.

Ipak, u Sindikatu ZIKS-a napominju da prednost daju pregovorima, a novo okupljanje ispred Ministarstva pravde zakazali su za sjutra.

RTCG

Portal Analitika