Politika

Pajović sa ambasadorima: Pet ratifikacija velika satisfakcija

Pet ratifikacija nakon mjesec dana od potpisivanja protokola o pristupanju NATO-u zaista je velika satisfakcija, a nadam se da će se ona nastaviti i nakon Samita. Poziv Crnoj Gori poslao je, zaista, poruku da je politika otvorenih vrata živa, što je jako bitno i za ostale aspirante, istakao je predsjednik Skupštine Darko Pajović.
Pajović sa ambasadorima: Pet ratifikacija velika satisfakcija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Danas je u Skupštini Crne Gore u saradnji s Ambasadom Mađarske u Podgorici, kao NATO kontakt ambasadom, održan sastanak predsjednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića i ambasadora država članica NATO-a akreditovanih u Crnoj Gori.

Sastankom su kopredsjedavali Darko Pajović i mađarski ambassador u Crnoj Gori Kristijan Poša.

Pajović je izrazio zahvalnost državama članicama NATO koje su već ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u izrazivši nadu da će i ostale članice slijediti njihov primjer.

"Pet ratifikacija nakon mjesec dana od potpisivanja protokola zaista je velika satisfakcija, a nadam se da će se ona nastaviti i nakon Samita. Poziv Crnoj Gori poslao je, zaista, poruku da je politika otvorenih vrata živa, što je jako bitno i za ostale aspirante'', istakao je Pajović.

Pajović je sagovornike informisao o aktivnostima koje je uspio da  sprovede u roku od 18 dana, odnosno od stupanja na dužnost prvog čovjeka crnogorskog parlamenta.

On je naglasio da ga je dočekao veliki broj pravnih akata i da Skupština taj luksuz sebi ne smije više da dozvoli.

"U skupštinskoj proceduri na dan 2. jun zbirno je bilo 166 akata, i to: 98 predloga zakona, šest predloga odluka, 60 izvještaja i dva predloga zaključaka'', istakao je Pajović.

On je naveo da je Skupština Crne Gore većinom glasova usvojila (48 glasova ZA, 26 glasova protiv) Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, čiji je cilj bio još jedna potvrda strateškog opredjeljenja Crne Gore ka članstvu u NATO-u kao našeg prioritetnog spoljnopolitičkog interesa, te dodatni podsticaj državama članicama NATO-a koje su u toku ubrzanog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Pajović je takođe informisao da je, pored Rezolucije o podršci učlanjenju CG u NATO, na sjednici u petak usvojeno je 18 zakona i pravnih akata, a među njima i odluka o upućivanju pripadnika Vojske CG u misiju UN za referendum u Zapadnoj Sahari.

Pajović je istakao i da je u toku formiranje dva privremena skupštinska odbora: Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbijednosti novinara i medijskih kuća;

Ambasadori država članica NATO-a akreditovanih u Crnoj Gori pohvalili su napredak koji naša zemlja postiže u evroatlanstkim integracijama navodeći da je potvrda tome i aktuelni ubrzani proces ratifikacije Protokola o pristupanju.

Oni su informisali Pajovića o aktivnostima i procedurama procesa ratifikacije Protokola u svojim matičnim državama. Nagoviješteno je da se naredna ratifikacija očekuje u Albaniji, 23. juna, te krajem mjeseca i u Bugarskoj.

Pajović je zahvalio svim državama članicama NATO na prijateljskoj podršci i pomoći koju pružaju Crnoj Gori u procesu evroatlanstke integracije koji treba da doprinose ne samo stabilnosti Crne Gore, već i cijelog regiona.

Posebnu zahvalnost za aktivnosti i napore koje ulaže predsjednik je uputio Ambasadi Mađarske u Podgorici.

Portal Analitika