Društvo

Crnogorski brod učestvovao na vježbi u Italiji

Brod P-34 crnogorske Mornarice vratio se u Crnu Goru nakon učešća na vježbi ADRION LIVEX koja je realizovana u teritorijalnim vodama Italije.
Crnogorski brod učestvovao na vježbi u Italiji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Od 5. do 10. juna realizovane su aktivnosti u luci Ankona, a na moru od 13. do 16 juna. Kako saopštavaju iz Ministarstva odbrane, vježbe u luci su imale za cilj uvježbavanje zajedničkih procedura, upoznavanje članova posada zemalja koje participiraju u ovoj inicijativi, kao i unapređenje štabnog procesa u međunarodnom okruženju.

Aktivnosti na moru počele su aktivacijom Združenih pomorskih snaga (On Call Maritime Force-OCMF). Tom prilikom, uvježbavani su postupci i procedure u slučajevima napada terorista malim brzim čamcima, zaustavljanje i bording brodova sa nedozvoljenim teretom, spašavanje utopljenika i pružanje pomoći brodovima u opasnosti.

Scenario vježbe je bio osmišljen tako da pomorske snage zemalja ADRION inicijative pokažu spremnost i obučenost za reagovanje na moguće prijetnje u Jadransko-Jonskom basenu.

Na moru je uvježbavana komunikacija, kao i priprema za izvršenje artiljerijskog gađanja na moru. Zajednička obuka bording timova doprinijela je boljem razumijevanju procedura.

RTCG

Portal Analitika