Abiznis

KONJEVIĆ: Pokrenut postupak naplate poreskog duga TV Vijesti, Atlas i Pink

Kontrolno saslušanje ministra finansija Raška Konjevića i direktora Poreske uprave Miomira Mugoše pred skupštinskim Odborom za ekonomiju i finansije proteklo je u znaku polemika o poreskim dugovima medija, prije svega televizija. Saopšteno je da je Poreska uprava pokrenula prinudnu naplatu duga za PDV od televizija Vijesti, Pink M i Prva. Ponovo se čula procjena da je naplativo tek 230 miliona eura , od ukupno preko pola milijarde eura poreskog duga.
KONJEVIĆ: Pokrenut postupak naplate poreskog duga TV Vijesti, Atlas i Pink
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Poreska uprava pokrenula je postupak prinudne naplate poreskih dugova televizija Vijesti, Pink M i Prva, saopštio je direktor uprave Miomir Mugoša, a prenijela Antena M.

"Područna jedinica Poreske uprave (PU) Podgorica donijela je zaključak o prinudnoj naplati protiv Prve televizije zbog duga za PDV od 23 hiljade eura, protiv TV Pink za dug od 22 hiljade eura i protiv TV Vijesti za dug od 40 hiljada eura, rekao je Mugoša.

On je naveo i da je iznos poreskog duga izdavača Vijesti, kompanije ’’Daily press’’, koji je jutros prijavljen, više od 380 hiljada eura.

To je saopšteno nakon polemike o odnosu Ministarstva finansija i Poreske uprave prema medijima, koju je otvorio Zoran Jelić iz DPS-a pitanjem za ministra finansija Raška Konjevića:

"Dejli pres je jutros prijavio dug od 380 hiljada eura, Monitor dug od 14 hiljada, a TV Vijesti od 294 i po hiljade eura. Ja očekujem, gospodine Konjeviću da ćete, kada završimo kontrolno saslušanje, blokirati ove kompanije", rekao je Jelić.

Ministar Konjević je odbacio ocjene da štiti Vijesti. Tvrdi da je dug naslijedio, pa Jeliću poručuje da je teško optužio ranijeg ministra Žugića. Navodi i da je u četvrtak tražio podatke za sve medije.

"TV Vijesti duguje 294 hiljade, TV Pink 201 hiljadu, a TV Atlas 792 hiljade eura", saopštio je Konjević.

Tvrdi i da neće biti selektivnosti, već će se prema svima pokrenuti mehanizmi naplate.

Povodom duga firme ’’Tehnoput’’ obratio se Jeliću:

"Možda nam možete pomoći da vidimo kakav je odnos između kompanije ’’Tehnoput’’, koja duguje 4,2 miliona eura i kompanije ’’Tehnoput MNE’’, koja dobija tender od ove države", rekao je Konjević.

Tek je manji dio od 504 miliona eura ukupnog duga koje kompanije duguju za poreze i doprinose potencijalno naplativ, saopštio je direktor uprave Mugoša, dok je za predsjednika odbora, SNP-ovog Aleksandra Damjanovića jedina relevantna cifra duga ona ukupna, od 504 miliona eura.

"To što se duguje ovoj državi je mjera političke podrške vladajućoj partiji u ovih deset godina", dodao je Damjanović.

Konjević je naveo da 61 poreski obveznik duguje preko pola miliona eura. On je o kompaniji Rada Bjelasica, polemišući sa Rešidom Adrovićem iz DPS-a, rekao da ta kompanija po osnovu doprinosa za radnike duguje 1,4 miliona eura.

Predsjednik odbora najavio je da će se to tijelo i ubuduće baviti temom naplate poreza.

Portal Analitika