Abiznis

Krivokapić: Bivši radnici KAP-a diskriminisani

Vlada nesprovođenjem Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) diskriminiše one koji žive od svog rada, dok je strateškom partneru u tom preduzeću dijelila stotine miliona narodnog novca, ocijenio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.
Krivokapić: Bivši radnici KAP-a diskriminisani
Portal AnalitikaIzvor

On je, na sastanku sa predstavnicima bivših radnika KAP-a, kazao da se u njihovom sučaju radi o diskriminaciji prema onima koji su decenijama pošteno radili i kroz pošten rad izgrađivali i fabriku i Crnu Goru.

Krivokapić je kazao da je Vlada strateškom partneru u KAP-u dijelila stotine miliona narodnog novca, zbog čega je to danas praktično uništena kompanija. 

„Nezakonite garancije i razne druge subvencije su se isplaćivale takozvanom strateškom partneru, dok se zakonite otpremnine ne mogu isplatiti radnicima, odnosno sopstvenim građanima“, naveo je Krivokapić u saopštenju.

On je dodao da je novi ministar finansija, Raško Konjević, već odgovorno pristupio tom pitanju i da će sasvim sigurno uraditi sve kako bi se ispoštovao Zakon i prava bivših radnika KAP-a.

Krivokapić smatra da je obaveza prema bivšim radnicima KAP-a još i veća, jer se radi o preduzeću koje je Vlada pogrešnim odlukama, kojima se SDP protivio, uništila prelivajući ogroman novac i resurse građana Crne Gore u džepove i imovinu ruskih tajkuna i oligarha.

Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno zakonu koji je usvojila Skupština kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Zakonom je predviđeno da se za otpremnine 414 penzionera KAP-a isplati 5,45 miliona EUR. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika