Abiznis

FOTO: Šampionski "Val" plovio Bokom

U organizaciji sektora prodaje i marketinga Kompanije “13. Jul” Plantaže, na brodu “Vodena kočija” u Tivtu, održana je šampionska proslava trofeja Najbolje pjenušavo vino Balkana, koju je osvojio extra suvi Val 2012. na prestižnom takmičenju Balkans internationals Wine competition 2016.
FOTO: Šampionski "Val" plovio Bokom
Portal AnalitikaIzvor

Na brodu "Voden kočija” održana je degustacija najboljeg pjenušavog vina Balkana, sa prijateljima Plantaža, Valom i prigodnom muzičkom podlogom za koju su bili zaduženi članovi poznatog benda  “Crveno i Crno”.

Prema riječima Veselina Đurišića, direktora prodaje i marketinga Kompanije “13. jul Plantaže", na smotri Balkans International Wine Competition 2016, održanoj po peti put u Sofiji, vina Plantaža osvojila su više medalja, čime je nastavljen trend zapaženih uspjeha vina Plantaža na velikim internacionalnim takmičenjima.

“U konkurenciji pjenušavih vina iz cijelog regiona extra suvi Val iz berbe 2012 osvojio je najprestižniju nagradu u kategoriji –  GRAND TROPHY BIWC 2016 – za najbolje pjenušavo vina Balkana. Inače prva berba za proizvodnju Vala bila je daleke 2005. godine i od tada se proizvodi samo u godinama pogodnim za proizvodnju pjenušavih vina.  Na takmičenje BIWC poslata je berba 2012,  koja se pokazala kao odlična za proizvodnju pjenušavih vina i koja je trenutno u prodaji na tržištu Crne Gore i regiona", kaže Đurišić.

val2O samom tom takmičenu, Đurđa Katić dipl.ing.tehnologije i vrsni sommelier međunarodnog ugleda kaže: “Internacionalni žiri bio je sastavljen od uglednih vinskih sudija iz Srbije, Hrvatske, Turske, Rumunije, Grčke, Amerike, Japana, Izraela, itd. Ocenjivači su bili podijeljeni u tri panela, a svakim je predsjedavao po jedan nosilac titule Master of Wine: Keniči Ohaši iz Japana, Robin Kik iz SAD i Janis Karakasis, drugi grčki nosilac titule.

Komisijom je, kao i svake godine, predsjedavao iskusni Konstantinos Lazarakis, takođe Master of Wine iz Grčke.

Takmičenje je trajalo dva dana tokom kojih je na desetine vina sa cijelog Balkana prošle preko nepca iskusnih sudija. Nakon preliminarnog ocenjivanja prvog dana, ona najbolja ulaze u “drugi krug” ocenjuju se ponovo i to kroz različite panele kako bi svaki od sudija probao svako vino, da bi ocenjivanje zaista bilo objektivno i na visokom nivou.

val4Nakon detaljne degustacije i analize svih prijavljenih pjenušavih vina odabrana su ona najbolja, nakon čega je usledilo veliko finale gde je pred sudijama uvijek veliki izazov da u vinu prepoznaju ono što ga izdvaja od svih ostalih. Moramo napomenuti da su vina koja dolaze u samo finale izvrsnog kvaliteta i da odabrati prvog među jednakima nije ni malo lak zadatak jer ponekad ih dijeli samo “vlat kose”. Ovaj put je to nešto posebno imao upravo Val iz Plantaža. “

Val se proizvodi po tradicionalnoj šampanj metodi sekundarne fermentacije u boci baš kao što se proizvode najfiji šampanjci na svijetu.

“Ova metoda omogućava dobijanje punog i raskošnog vina sa sitnim mjehurićima koji se dugo perlaju u čaši što čini i suštinu pjenušavih vina. Pjenušava vina proizvedena ovom metodom takođe su pogodna i za duže odležavanje te je pravo zadovoljstvo uživati u njima i nakon nekoliko godina odležavanja. Potrebno je samo voditi računa da čaša bude nešto šira od standardne flaute jer samo tako može da se doživi raskoš ovog vina na pravi način.

val3Extra suvi Val je vino koje je idealno za početak svakog obroka, za svaku priliku i svako slavlje. Njegovo mjesto u životu svakog čovjeka, a naročito žena, najbolje je objasnila čuvena Lili Bolindžer  koja je rekla: „Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga kad nisam gladna, a pijem kad osetim glad. Inače ga nikada ne pijem, osim kad sam žedna“.

Kultura uživanja pjenušavh vina kad nas još uvijek nije na zavidnom nivou i često se zaboravlja da su pjenušava vina itekako vina i da mogu i trebaju da nađu svoje mjesto svaki dan i na svakoj trpezi.

"U kojim momentima ćete ga vi uživati, odlučite sami. Bitno je samo da sa Valom dosegnete zvijezde i da neke obične trenutke oplemenite sa malo čarolije iz boce mjehurića", zaključuje Katić.

Portal Analitika