Društvo

Ugostitelji blokirali ulicu: Sramna odluka Inspekcije sputava turizam

Vlasnici kafića u Sutomoru, kojima je u petak Inspekcija za zaštitu prostora zatvorila terase zbog neposjedovanja dozvole Morskog dobra, juče su u znak protesta blokirali Obalu Iva Novakovića, a nedugo zatim i otvorili terase. Ugostitelji iz Sutomora tvrde da su stali i odbranu crnogorskog turizma.
Ugostitelji blokirali ulicu: Sramna odluka Inspekcije sputava turizam
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli, ne žele da “sramna odluka Inspekcije za zaštitu prostora utiče na razvoj turizma u ovom mjestu" i da turisti ispaštaju.

Nezadovoljstvo među vlasnicima objekata čije su terase plombirali, nije jenjavalo ni juče. Ugostitelji su blokadom ulice i otvaranjem kafića izrazili vid bunta zbog zatvorenih terasa.

Ugostitelji su kazali da im je važno bilo da odrade vikend koji je veoma bitan za njih, i kako bi izašli u susret brojnim turistima. Ipak, istakli su kako su trenutno u fazi dogovora da od danas ponovo zatvore lokale i da su spremni da sarađuju sa organima državne vlasti kako bi vidjeli da li postoji mogućnost da se ovaj problem riješi, pišu Dnevne novine.

Oni su istakli da nije njihova greška što se jedino za Sutomore čekao 17. jun da se raspiše tender, već Morskog dobra, i da ne žele da turisti, njihovi stalni gosti, zbog propusta državnih institucija ispaštaju.

Ugostitelji su kazali da su svjesni šta su napravili time što su na svoju ruku otvorili terase i da su spremni da snose odgovornost, ali su isto tako naglasili da nijedan vlasnik terase nije sam skinuo zaštitu, već da je to “odrađeno preko noći".

Imaju u planu da već danas jedna grupa ugostitelja posjeti Opštinu Bar, druga Morsko dobro, a treća Ministarstvo turizma i održivog razvoja, kako bi došli do rješenja.

“Ovo je bruka i sramota za sutomorski turizam. Nijesu u pitanju lokali, niti 100 familija koje od ovoga žive, u pitanju je turizam. Pitao sam inspektore šta je svrha svega ovoga? Turisti se zgražavaju, niko ne može da dođe sebi, ovo je van svake pameti. Onaj koji je htio da uništi sutomorski turizam, uspio je, jer ovo je stopostotno uništavanje turizma. Igraju se sa nama, nekome odgovara ovakav scenario, a kome saznaćemo. Ovakav potez je direktno protiv države", poručili su nezadovoljni ugostitelji iz Sutomora.

Inspekcija je u petak zatvorila uklonila i četiri objekta u Čanju, dakle čak 21 na području barske opštine.

“Plan je ove godine pretrpio umanjenje privremenih lokacija i to za 12 odsto. Zato se dešava da neki zakupci poslije više godina više nemaju pravo zakupa. Nemaju ga jer ih više nema u planu”, kazao je Jelušić. (cdm/DN)

Portal Analitika