Društvo

Lalević: Drugačije urediti rad turističkih ambulanti

Rad turističkih ambulanti mora biti uređen na drugačijim osnovama i za njihov rad potrebno je opredjeliti sredstva iz boravišnih taksi lokalnih uprava ili opštinskih turističkih organizacija, saopšteno je iz Doma zdravlja Bar.
Lalević: Drugačije urediti rad turističkih ambulanti
Portal AnalitikaIzvor

Direktor te ustanove Boro Lalević kazao je agenciji MINA da su i ovoj godini planirali rad turističkih ambulanti u okviru Doma zdravlja i u ambulanti Sutomore, od sedam do 21 sati svakog dana.

On je istakao da godinama veoma uspješno, kroz rad turističkih ambulanti i izabranih doktora, pružaju zdravstvenu zaštitu brojnim turistima i gostima u toku turističke sezone, do sada bez ijedne primjedbe.

“Rad turističkih ambulanti ubuduće mora biti uređen na sasvim drugačijim osnovama za razliku od sadašnjih, i za njihov rad morala bi se opredjeliti sredstva iz boravišnih taksi lokalnih uprava ili opštinskih turističkih organizacija”, smatra Lalević.

On je saopštio da je evidentan problem adekvatnog radnog prostora za sve sadržaje te ustanove.

Lalević je istakao problem neadekvatnog prostora za rad Centra za djecu sa posebnim potrebama.

Kako je kazao, to nije problem samo te ustanove, već i šire društvene zajednice, ako se uzme u obzir podatak da se zdravstvene usluge u Centru pružaju za oko hiljadu djece sa područja opština Bar i Ulcinj.

Lalević je rekao da Dom zdravlja Bar, u skladu sa utvrđenom sistematizacijom, raspolaže potrebnim kadrovima.

On je dodao da je trenutno nedostaje ginekolog za rad, kao izabrani doktor za žene.

“Takođe, potrebno je naglasiti da ranije utvrđeni normativ o broju timova izabranih doktora za ovu ustanovu nije dovoljan, ako uzmemo u obzir da imamo preko 15 hiljada osiguranika koji nijesu registrovani kod izabranih doktora, kao i da u toku turističke sezone, od juna do septembra, na području Opštine Bar imamo dnevno više od sto hiljada turista, vikendaša i tranzitnih putnika”, saopštio je Lalević.

Prema njegovim riječima, kod izabranih doktora za djecu javlja se problem registracije novorođene djece, jer ne postoji mogućnost preregistracije djece sa navršenih 18 godina kod izabranih doktora za odrasle, već oni ostaju registrovani kod izabranih doktora za djecu.

Lalević je naveo da Dom zdravlja Bar ima veoma dobru saradnju sa svim subjektima iz sisitema zdravsta.

On je istakao dobru saradnju i pomoć u rješavanju nekih zajedničkih pitanja sa Ministarstvom zdravlja, sa Fondom zdravstva, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, Institutom za javno zdravlje, Opštom bolnicom Bar, kao i ostalim zdravstvenim ustanovama.

“Nemamo posebno interesovanje lokalne uprave, kada je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite, kao i za pomoć u bilo kom segmentu, što je potrebno budući da smo ustanova kroz koju dnevno zdravstvenu zaštitu potraži više od dvije hiljade pacijenata”, kazao je Lalević.

On je saopštio da je taj Dom zdravlja, kao ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite, u potpunosti snabdjeven svim neophodnim sredstvima, opremom, sanitetskim i ostalim medicinskim materijalom i ljekovima.

Lalević je ukazao da imaju više od dvije hiljade pacijenata dnevno, obavljaju od šest do osam hiljada usluga dnevno i da u toku godine u značajnom vremenskom periodu imaju dnevno preko sto hiljada turista i ostalih gostiju.

On je dodao da im se godišnje podnese četiri do pet pritužbi pacijenata, koje se većinom odnose na nezadovoljstvo ponašanjem zdravstvenih radnika.

“To dovoljno govori da radimo dobro i savjesno, da zdravstvene usluge pružamo stručno i kvalitetno i da smo u potpunosti u svom radu posvećeni pacijentu, odnosno korisniku zdravstvenih usluga u ovoj ustanovi”, poručio je Lalević.

Kako je kazao, posebnu pažnju posvećuju profesionalnom i odgovornom odnosu zaposlenih prema poslu i pacijentima, kao i obezbjeđivanju adekvatnih uslova, posebno kada je higijena prostora i zdravstevnih radnika u pitanju.

Lalević je saopštio da zdravstveni radnici, kao i svi zaposleni u Domu zdravlja Bar, izgledom, ponašanjem, nošenjem propisane uniforme i identifikacionih kartica, moraju da doprinesu sticanju povjerenja kod korisnika zdravstvenih usluga.

On je ukazao da su moralne i etičke norme zdravstvenih radnika i saradnika definisane aktima koje je ustanova usvojila, a posebno Etičkim kodeksom i pravilima kućnog ponašanja.

Prema riječima Lalevića, Dom zdravlja Bar jedna je od rijetkih ustanova u Crnoj Gori koja je preduzela aktivnosti da, u okviru svojih nadležnosti, uvede standardizovane metode rada kroz akreditaciju Laboratorije sanitarne hemije i Laboratorije sanitarne bakteriologije Centra za mikrobiološku dijagnostiku.

“Takođe, preduzeće se i aktivnosti na akreditaciji i primjeni savremenih metoda rada po utvrđenim standardima i u ostalim organizacionim cjelinama, gdje primjena tih metoda predstavlja dalje osavremenjivanje i veći kvalitet”, zaključio je Lalević.

Izvor: Mina

Foto: banjaluka.net

Portal Analitika