Politika

Novo tijelo Agencije kontrolisaće finansiranje partija

Agencija za sprječavanje korupcije oformila je radno tijelo od 25 članova koje će, tokom kampanje za parlamentarne izbore u oktobru, nadzirati i kontrolisati finansiranje političkih kampanja, kao i upotrebe državnih resursa. U nevladinom sektoru čekaju plan aktivnosti novoformiranog radnog tijela unutar Agencije, kako bi se procijenilo mogu li ti službenici ispoštovati brojne zadatke u susret parlamentarnim izborima.
Novo tijelo Agencije kontrolisaće finansiranje partija
Portal AnalitikaIzvor

Podvlače da će dosljedna primjena zakona spriječiti sve zloupotrebe.

Dvadeset pet službenika Agencije za sprječavanje korupcije, umjesto četiri koliko se ranije bavilo praćenjem predizborne kampanje, nadziraće i kontrolisati finansiranje političkih kampanja. Partije će, između ostalog, morati sedmično da izvještavaju o novcu koji dobijaju od privatnih lica, da otvore i poseban žiro-račun, utvrde osobu koja će upravljati računom, kao i da podnesu sve račune o medijskom oglašavanju.

"Oni su dužni da poštuju zabrane. Prije svega zabranu  finansiranja i uzimanja priloga od lica koja su pravosnažno osuđena za kriminal i korupciju, od stranaca, stranih država, od državnih organa i ustanova od NVO sektora, vjerskih zajednica...", pojasnio je, za TVCG, PR Agencije za borbu protiv korupcije, Svetozar Trebješanin.

Osim obaveza koje proističu iz prava političkih partija, zakona se pridržavati moraju i državne institucije - Agencija će pratiti upotrebu državnih resursa i trošenje javnog novca.

"Svake sedmice će o tome podnositi izvještaje. Minsitarstvo rada i opštine ce svakih 15 dana morati da izvještavaju o raspodjeli socijalne pomoći. Ministarstvo finansija će 15-todnevno obavještavati o trošenju sredstava iz budžeta", dodaje Trebješanin.

U NVO sektoru kažu da su pred Radnom grupom Agencije brojni izazovi. Dosljedna primjena zakona je imperativ, upozorava Milica Kovačević iz CDT-a.

"Mi znamo šta je bila namjera zakonodavca, namjera je bila da se  zaustavi nedozvoljeno finansiranje i da se poveća transparentnost finansiranja patija. Milsim da, ako se Agencija bude vodila onim što je bila namjera zakonodavca, ne može pogriješiti", kazala je ona.

U Agenciji za sprječavanje korupcije pripremaju detaljan plan i kalendar aktivnosti svih ćlanova u susret oktobarskim izborima.

"U kojem će biti popisane sve obaveze i biće precizirano ko će čime da se bavi. A uz taj plan biće napisan i kalendar koji će biti dostupan svim političkim subjektima i organima vlasti, koji će morati da ga se pridržavaju", dodaje Trebješanin.

Milica Kovačević kaže da su izbori u Tivtu bili prvi izazov za Agenciju.

"Ali sada će se sve vidjeti na parlamentarnim izborima, jer je posrijedi obiman posao. To će biti ozbiljna provjera njihovih kapaciteta. Drugi izazov je da oni moraju preuzeti odgovornost za primjenu zakona i prestati da se izgovaraju lošim zakonskim rješenjima", poručila je Kovačević.

"O kolikom se poslu radi govori podatak da su na izborima u Tivtu 18 insititucija morale da poštuju sve obaveze, dok će za izbore u oktobru to biti u obavezi i do 1000 obaveznika", objasnio je Trebješanin.

Kovačevic kaže da Agencija mora pravovremeno i češće obavještavati javnost o  aktivnostima. Proaktivnost je u susret  izborima više nego potrebna.

"Agencija mora drastično da promijeni način prezentacije svojih rezultata i komunikacije s javnošću", poručuje Kovačević.

Jedna od brojnih zakonskih obaveza partija je i da u roku od mjesec od završetka izbora podnesu kompletan Izvještaj o donacijama i načinu potrošenog novca. A Agencija je potom u obavezi da za najkasnije dva mjeseca utvrdi je li bilo kršenja zakona.

Izvor: rtcg.me

Foto: economiematin.fr

Portal Analitika