Politika

Lajčak: Nema prepreka za ratifikaciju Protokola

Nema prepreka za ratifikaciju crnogorskog Pristupnog protokola, poručuje šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak. Ističe da je Crna Gora, faktički, već država članica NATO-a.
Lajčak: Nema prepreka za ratifikaciju Protokola
Portal AnalitikaIzvor

„Nijesam svjestan nikakvih prepreka. Ne bih trošio vrijeme spekulisanjem u vezi s preprekama. Mislim da je obaveza svake države članice NATO-a da ratifikuje Protokol. To će potrajati, jer svaki Parlament ima svoj raspored. Crna Gora prisustvuje svim sastancima, sjednicama, ima pravo da nastupa, da zastupa svoje pozicije. To je već, faktički, članstvo", kazao je Lajčak za Antenu M.

Ocjenjuje da je Crna Gora postigla veliki uspjeh.

„Malo ko bi vjerovao prije 10 godina, kad smo završavali proces referenduma, da će nakon decenije Crna Gora biti najnaprednija zemlja u procesu pristupanja EU i NATO", poručio je Lajčak.

Slovački šef diplomatije dodaje da je neophodno nastaviti reforme.

„Ima još posla. Svuda i uvijek ima posla. Treba taj dobar posao, koji je Crna Gora radila do sada, da se nastavi. Mislim da je uspješno završeno jedno veliko i teško poglavlje", kazao je Lajčak.

Smatra da je NATO, slanjem pozivnice Crnoj Gori, poslao poruku i regionu.

„Ako oni (zemlje regiona) urade svoj posao, Alijansa će uraditi svoj. Izrazio sam nadu da će uspjeh Crne Gore postati inspiracija za ostale zemlje u regionu", ocijenio je Lajčak.

Izvor: Antena M

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Portal Analitika