Društvo

Svjetski dan izbjeglica: Prioritet smještaj i povratak raseljenih

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, radi na dugoročnim rješenjima za raseljena i interno raseljena lica kroz lokalnu integraciju (stambene projekte) i ostalim pristupima prava, kao i kroz dobrovoljni povratak sa održivim rješenjima.
Svjetski dan izbjeglica: Prioritet smještaj i povratak raseljenih
Portal AnalitikaIzvor

Strategijom za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, s posebnim osvrtom na kamp Konik, postavljen je okvir za djelovanje države na planu stvaranja uslova za trajno i održivo rješavanje pitanja raseljeništva na period od avgusta 2011. do decembra 2015. godine. Poštujući lični izbor raseljenih, Strategijom su definisana dva moguća rješenja ovog pitanja - lokalna integracija i dobrovoljni povratak. Kad je u pitanju lokalna integracija raseljenih, predviđene su aktivnosti na planu obezbjeđivanja pravnog statusa, smještaja i jednakog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i tržištu rada.

„ Obezbjeđivanje smještaja je jedan od ključnih elemenata za lokalnu integraciju raseljenih i interno raseljenih lica, a realizuje se kroz regionalnu inicijativu, međunarodne donacije, povoljne kredite, a doprinos Crne Gore ogleda se prvenstveno u dodjeli zemljišta i obezbjeđivanju primarne infrastrukture“, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u toku implementacija četiri potprojekta u okviru Nacionalnog stambenog projekta za raseljena i interno raseljena lica u Crnoj Gori - izgradnja 62 stambene jedinice u opštini Nikšić čiji su građevinski radovi završeni, a ključevi će korisnicima biti svečano uručeni 20. juna 2016. godine, izgradnja 120 stambenih jedinica za smještaj najugroženijih porodica iz kampa Konik 1, čiji su građevinski radovi počeli u februaru 2016. godine i biće završeni u periodu od 16 mjeseci, izgradnja Doma za stara lica u Pljevljima, koji će biti svečano postavljen 20. juna 2016. godine, izgradnja 94 stambene jedinice u opštini Berane za koje je u toku postupak javnih nabavki.

„IPA projekat - Izgradnja stambenih jedinica na Koniku je zvanično počela u septembru 2014. godine, dok su u decembru 2015. godine uručeni ključevi prvim stanarima. Kroz prvu fazu izgrađeno je 48 stambenih jedinica od ukupno 90, koliko je planirano. U okviru ovog projekta je planirano stambeno zbrinjavanje stanovnika kampa Konik II“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru predviđeno obezbjeđivanje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 osobe koje spadaju u najranjivije kategorije.

„Regionalni stambeni projekat sprovodi se u više od 13 crnogorskih opština i značajno će doprinjeti zatvaranju najvećeg kolektivnog centra u Crnoj Gori, kampa Konik, kao i ostalih kolektivnih centara za smještaj izbjeglica i interno raseljenih lica. 

Pored navedenih projekata, kroz blisku saradnju sa kancelarijama UNHCR-a, OEBS-a, Danskog savjeta za izbjeglice i ostalim partnerima vrlo intenzivno se radi na identifikaciji i pomoći onim osobama koje su izrazile želju da se dobrovoljno vrate u opštine porijekla“,zaključuju u saopštenju Ministarstva.

Portal Analitika