Turizam

Radovanović u Vijeću revizora Foruma komora Jadransko-jonske regije

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović imenovan je za člana Vijeća revizora Foruma komora Jadransko-jonske regije za period 2016-2019 godine. Imenovanje predstavnika crnogorske Komore u rukovodeća tijela i organe na Skupštini foruma je rezultat proaktivnog stava u aktivnostima koje ona sprovodi za našu državu strateško-ekonomski izuzetno važna makro-regija.
Radovanović u Vijeću revizora Foruma komora Jadransko-jonske regije
Portal AnalitikaIzvor

"Za Crnu Goru, kao najmanju državu učesnicu Foruma, ovo znači veću mogućnost usmjeravanja opredijeljenih sredstava i projekata koji će se realizovati u okviru programa Jadransko-jonske regije", saopšteno je iz Privredne komore.

Forum komora jadransko-jonske regije koji je ove sedmice održan u Ankoni čini 45 privrednih komora iz šest zemalja: Italije, Grčke, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Radi o mreži velike snage u kojoj je posebno važan glas malih i srednjih preduzeća što kroz privredne komore ističu svoje potrebe.

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma je Podrška razvoju malog i srednjeg preduzetništva u jadransko-jonskoj regiji: prioriteti, izazovi i uloga privrednih komora.

Generalni sekretar Radovanović je govorio o preispitivanju i redefinisanju uloge privrednih komora u podršci malim i srednjim preduzećima i drugim poslovnim subjektima na ovom području.

"Privredna komora Crne Gore svoju jedinstvenu organizacionu strukturu  koristi da kroz partnerstvo sa državom formuliše najpovoljnija zakonska rješenja koja ubrzavaju i pojednostavljuju poslovanje, unose pravnu sigurnost i pomažu našim članicama da se suoče sa konkurentskim pritiscima na evropskom tržištu. Svojim učešćem u pregovaračkom procesu sa EU Komora obezbjeđuje da se izmjene pravnog okvira, koje neminovno stvaraju novi poslovni ambijent, sinhronizuju sa pripremom preduzeća za zahtjeve koji se pred njih postavljaju, ali i velike šanse koje im ovi procesi otvaraju", kazao je Radovanović.

On je dodao i da su edukativne aktivnosti Komore primjerene potrebama privrede  da povezuje ideje, novac i znanje, s ciljem da razvija i promoviše preduzetništvo, realizuje programe preduzetničkog i menadžerskog osposobljavanja, naročito one licencirane.

"Izgrađena i u potpunosti operativna infrastruktura kvaliteta je jedan od instrumenata podrške  komorskog sistema privredi, izvozu i jačanju njene konkurentnosti", rekao je.

Na forumu su održani sastanci tematskih radnih grupa koje su dale prijedloge budućih aktivnosti u prioritetnim oblastima. Organizovani su tematski okrugli stolovi za plavi rast, povezivanje regije, poljoprivredu i kvalitet životne sredine; održivi turizam i žensko preduzetništvo.kojim je koordinirala Privredna komora Crne Gore. Forum komora Jadransko-jonske regije će sve buduće projekte i aktivnosti usmjeriti na iskorišćavanje potencijala zajedničkog prostora koji  broji 70 miliona stanovnika i 1,6 miliona preduzeća. On je mjesto koje može premostiti barijere i uspostavljati saradnju, a u njegovom okviru osmišljen je i brend ADRION, kako bi se ostvarivali još snažniji rezultati, naročito u turizmu.

Da bi Crna Gora kandidovala što više projekata i iskoristila finansijska sredstva kroz programe ADRION, neophodno je nacionalne razvojne ciljeve uskladiti sa onim koji su usvojeni kroz Strategiju za Jadransko-jonsku regiju koju je donijela Evropska Unija .

Portal Analitika